Garderobiér pere v Divadle Bez zábradlí i špinavé prádlo

Je čas druhé světové války a v divadelní šatně vede kdysi slavný shakespearovský herec válku především sám se sebou. Komediální drama, které napsal Ronald Harwood na základě vlastní zkušenosti, nastudovalo pražské Divadlo Bez zábradlí. Jediným zábradlím, jehož se odepsaný herec může chytit, je tak jen jeho Garderobiér.

Divadlo Bez zábradlí najalo Garderobiéra (zdroj: ČT24)

Dvoustá dvacátá sedmá repríza Krále Leara je v ohrožení. Zatímco Londýn vzdoruje bombám Luftwaffe, svádí despotický principál kočovné společnosti a kdysi slavný shakespearovský herec bitvu se svým zdravím a především pamětí. Jediný, kdo může lidskou zříceninu postavit na nohy, je duše divadla - garderobiér Norman. 

Toho v nastudování Divadla Bez zábradlí představuje Josef Carda. Zhrouceného herce se ujal Karel Heřmánek, který představení zároveň režíroval. Hru Garderobiér napsal Ronald Harwood, sám byl kdysi osobním garderobiérem u slavného britského herce Donalda Woflita, i on se proslavil rolí krále Leara.

Harwoodovi, pozdějšímu držiteli Oscara za scénář k válečnému dramatu Pianista, přinesla hra v roce 1980 světové uznání. Na Oscara byla nominována i filmová adaptace v režii Petera Yatese. 

V Čechách Garderobiéra poprvé uvedl v roce 1987 Evald Schorm v Divadle Na zábradlí. Naposledy jej před dvěma lety najalo plzeňské Divadlo J. K. Tyla.