Počet obyvatel Punkovýho království neustále roste

Punkový království možná není nereálné státní zřízení. Nasvědčuje tomu stejnojmenné album kapely Visací zámek, které se po vydání rychle vyhouplo na první příčky hitparády. Prodává se u nás víc než nová deska Madonny.

Visací zámek rozšiřuje Punkový království (zdroj: ČT24)

Sestava Visacího zámku se za víc než třicet let existence nezměnila. Ani jejich koncerty, které jsou stále živelné. Historicky poprvé je ale jejich novinka nejprodávanější v Česku. Na vrcholek albové hitparády vyskočila už druhý týden po vydání a v uplynulém týdnu svůj úspěch zopakovala. „Nejsme tak dobrý, ale ty ostatní jsou ještě horší. Úspěch desky spočívá ve slavné konkurenci,“ komentují prodejnost Punkovýho království skromně.

Publikum Visacího zámku jde věkově napříč generacemi - od teenagery po padesátníky, dokonce mají na koncertech pro některé diváky i místa k sezení. Jejich poznávací značkou ale zůstávají jednoduché kytarové akordy a texty, které vtipně reagují na současné společenské a politické dění. Třeba v titulním Punkovým království:

Nechceš nějakej lepší tarif? Nechci, nechci!
Nechceš vidět Perskej záliv? Nechci, nechci!
Nechceš si vzít zdarma půjčku? Nechci, nechci!
A co takhle tatarák z bůčku? Nechci, nechci!

My máme, my máme hlavy svý
Punkový království

Nechceš kožich z hranostaje? Nechci, nechci!
Nechceš vstoupit do partaje? Nechci, nechci!
Nechceš pěkně savej tampón? Nechci, nechci!
A co takhhle mastnej šampón? Nechci, nechci!

My máme, my máme hlavy svý
Punkový království

Nechceš koupit dluhopisy? Nechci, nechci!
Nechceš pivo jako kdysi? Nechci, nechci!
A co plastická operace? Nechci, nechci!
Nechceš trochu zvětšit vejce? Nechci, nechci!

My máme, my máme v hlavě svý
Punkový království

Koneckonců vyjádření názoru kapely vyjadřuje i deska jako celek - základní punkový postoj proti pravidlům. „Punkový království, to je anarchie a totální chaos. Evropská unie má spousty pravidel, my máme taky hrozně zákonů. V Punkovým království nebudou žádné a uvidí se, jestli nový model nebude daleko úspěšnější,“ vysvětluje Visací zámek.

Podle zájmu o album se zdá, že možná bude. Myšlenky Punkového království šíří kapela na turné, během něhož při pražském vystoupení na konci března desku i pokřtili. Šňůru zakončí 18. dubna v Pardubicích. Muzikanti Visacího zámku tvrdí, že se cítí stále na vzestupu a s lehkou nadsázkou tvrdí, že jejich vrcholná forma teprve přijde.