S láskou k češtině: Svěrák převzal ocenění za rozvoj mateřštiny

Dramatik, herec, scenárista a textař Zdeněk Svěrák dnes v Hradci Králové převzal čestný doktorát a zlatou medaili Univerzity Hradec Králové (UHK). Ocenění mu univerzita udělila za zásluhy o rozvoj jazykové kultury v české společnosti.

„Dnešní ocenění mě po všech stránkách překvapilo, protože tolik akademických hodnostářů z celé republiky se sjelo jen proto, aby oslavili moje čestné doktorství. To jsem opravdu nečekal,“ řekl Svěrák, který ocenil, že celý obřad byl důstojný, ale i humorný. „Já bez humoru nemůžu dejchat,“ dodal.

Rektor Univerzity Hradec Králové Josef Hynek o Svěrákovi: „Oceňuji jeho vytříbený styl a cit pro práci s naší mateřštinou. Mám rád jeho inteligentní, moudrý a veskrze lidský humor. Moje generace s jeho tvorbou vyrostla, ale ctí a velebí ho i generace mých rodičů. Za vlastní jeho tvorbu přijala i generace mých dětí a jeho básničky a písničky si zpívají i naši nejmenší.“

Svěrák se netají svou láskou k rodnému jazyku. „Já si myslím, že zbytečně někdy nahrazujeme naše krásná slova jinými cizími slovy. Třeba máme příběh a říkáme story, zbytečně. Pak si říkám, že máme líná mluvidla, my tu řeč komolíme tím, že ji nedbale vyslovujeme,“ prohlásil oceněný.

  • Svěrák se narodil 28. března 1936 v Praze a vystudoval češtinu na Vysoké škole pedagogické. Později učitelskou dráhu opustil a pracoval v tehdejším Československém rozhlase. Je autorem několika filmových komedií, divadelních a rozhlasových her, písniček či povídek. Je jedním ze spoluautorů fenoménu liptákovského génia Járy Cimrmana. Rovněž pomáhá dětem najít lásku ke knize a čtení v rámci projektu Čtení pomáhá.

Hradecká univerzita ocenila čestným doktorátem a zlatou medailí například v roce 2013 kardinála Dominika Duku, škola ocenila Dukův přínos ke vzniku oboru politologie – latinskoamerická studia na královéhradecké univerzitě a k rozvoji její vědecké spolupráce s vysokými školami v zemích Střední a Jižní Ameriky.

Svěrák byl mnohokrát hostem vysílání České televize. Přes iVysílání si můžete připomenout, jak hovořil třeba o natáčení Tmavomodrého světa, o hudbě nebo o životě vůbec v Intreview ČT24