Barvy a tvary. Jak mohou děti pochopit abstraktní neskutečno?

Seznámit s abstrakcí docela konkrétním způsobem chce malé návštěvníky aktuální výstava pražské Galerie umění pro děti. Pod názvem Neskutečno představuje mnohdy těžko uchopitelné moderní umění jednoduchou formou - hrou s tvary a barvami.

Galerie umění pro děti vystavuje Neskutečno (zdroj: ČT24)

Děti se na výstavě inspirují konkrétními díly pěti umělců, kteří je nechávají nahlédnout do své tvůrčí kuchyně. „Lidé, kteří žijí s uměním, mají lepší společnost. A když není kultura, není ani politická kultura,“ domnívá se výtvarník a sochař Petr Písařík. „V budoucnu nebudou k umění přistupovat s předsudkem, ale budou ho brát jako součást životního stylu, ne jako zlo výtvarné výchovy,“ přeje si další ze zapojených malířů Karel Štědrý, aby projekt pomohl dětem vytvořit si k umění dobrý vztah.

Přispět by měla i interaktivní podoba výstavy, malí návštěvníci si mohou vyzkoušet nejrůznější techniky - od jednoduchých papírových koláží po fotografii - nebo zapřemýšlet nad tím, jak zajímavě kombinovat nebo udělat správnou kompozici.

Vytvořená díla se sama stanou součástí výstavy, která vznikne jako pocta těm nejmenším umělcům. Neskutečno pokračuje v galerii do 26. dubna, autorské workshopy budou v březnu součástí veletrhu umění Art Prague.