Rickman na Febiofestu zahradničí, Annaud vlčí

Úvod dvaadvacátého ročníku Febiofestu nepoctila svou přítomností jen hollywoodská hvězda s českými kořeny Kim Novak. Cenu Kristián za přispění ke světové kinematografii převzali také francouzský oscarový režisér Jean-Jacques Annaud a britský herec a režisér Alan Rickman. Oba na festivalu zároveň představili své nejnovější snímky - Annaud Talisman vlků, Rickman Královu zahradnici.

Jean Jacques Annaud a Alan Rickman na Febiofestu (zdroj: ČT24)

Českému divákovi je Jean-Jacques Annaud nejspíš známý především coby tvůrce filmové adaptace Ecova Jména růže nebo výpravných Sedmi let v Tibetu, během nichž nechá horolezce Brada Pitta spřátelit se s Dalajlámou. Za film si od úřadů vysloužil doživotní zákaz vstupu za čínské hranice. I přesto jej oslovila čínská produkční společnost, jestli by se neujal zfilmování asijského knižního bestselleru.

"Překvapilo mě to. Řekl jsem: Promiňte, ale myslím, že jsem Čínu trochu naštval svým filmem Sedm let v Tibetu. A oni na to: Víte, Čína se mění. Jsme pragmatičtí, potřebujeme vás," popsal Annaud nečekanou nabídku. 

Román Talisman vlků zaznamenal v Číně největší literární úspěch od doby vydání Rudé knížky Maa Ce-tunga. Vypráví o mladém Číňanovi, který se za dob kulturní revoluce ocitne v oblasti Vnitřního Mongolska a ovlivněn místním způsobem života a smýšlení se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. Annaud na snímku pracoval dva roky. Do komparsu obsadil mongolské pastevce a jezdce na koních.

„Mongolsko je kousek od Sibiře. Drsné podmínky, šílený vítr, ale nádherná příroda. Byl to jeden nádherný zelený oceán, kam až oko dohlédlo,“ vzpomíná na natáčení Annaud. Ve své tvorbě rád prostřednictvím přírody sděluje, o čemž vypovídají jeho snímky Medvěd a Dva bratři, v nichž herce nahradila zvěř. 

Alan Rickman je známý spíše jako herec. Na pražský Febiofest přijal ale pozvánku jako režisér Královy zahradnice. Titulní roli svěřil Kate Winsletové, sám si v historickém kostýmním dramatu ovšem také zahrál - francouzského „Krále slunce“ Ludvíka XIV. Prý proto, aby ulehčil rozpočtu snímku, i když původně chtěl zůstat jen za kamerou, jako režisér totiž hrál prakticky zadarmo. 

Příběh o lidských vztazích, vášni a intrikách v kulisách zahrad ve Versailles není historicky přesný. „Velká část je smyšlená. Kate Winsletová hraje emancipovanou pracující ženu, taková v té době nemohla existovat,“ připouští Rickman, jenž je i spoluautorem scénáře. Králova zahradnice je teprve jeho druhým režijním počinem, natočil jej sedm let od svého debutu Zimní host

Mnohem bohatší je jeho herecká kariéra. Ztvárnil desítky výrazných postav: za Rasputina dostal Zlatý globus i Emmy, za šerifa z Robina Hooda cenu BAFTA. Největší popularitu mu ale přinesla role, na niž je sice hrdý, dlouho ale o ni sám nerad mluvil - bradavického profesora lektvarů Servuse Snapea v sérii o Harrym Potterovi.

Do českých kin vstoupí Králova zahradnice v polovině dubna (kdy si na film budete moci přečíst na webu ČT24 recenzi), s Talismanem vlků se tuzemští diváci seznámí na konci února. Tedy až po skončení Febiofestu, který očekává na svůj závěr dalšího významného hosta. Pro cenu Kristián si přijede režisér John Madden.