Nechte Brouky žít! Opět je v Česku čeká Perný den

Všichni z nich šílí a před nimi je dobrodružná cesta, ze které by mohli zešílet oni. Píše se rok 1964, beatlemánie je v plném proudu a slavná čtveřice „Brouků“ zažívá Perný den. Snímkem, který od 12. března promítají česká kina, pokračuje letošní Projekt 100. Na plátna vrací klasické a kultovní filmy v restaurované podobě.

Perný den se odehrál v režii Richarda Lestera, o rok později s The Beatles natočil další hudební komedii Help! a na konci 60. let ještě s Johnem Lennonem protiválečný snímek Jak jsem vyhrál válku. 

V Perném dni uplatnil Lester svůj poněkud ujetý smysl pro humor. Vytvořil film na pomezí hraného filmu a dokumentu, nebál se slavnou čtveřici vystavil groteskním a crazy situacím. A nechybí hudba, samozřejmě - hity jako titulní A Hard Day’s Night nebo All My Loving a Can’t Buy Me Love.

Příběh vznikl podle scénáře Aluna Owena, kterého si Brouci sami vybrali. The Beatles se mají přesunout z Liverpoolu do Londýna, kde je čeká večerní koncert v televizi. Beatlemánie ale vrcholí a už jen přesun na nádraží je kvůli útočícím fanynkám bojovým úkolem. A to je cesta teprve na začátku, navíc si během ní musí členové kapely vyřešit každý svoje vlastní problémy. 

Formální prostředky, které Lester v Perném dni použil - rychlé střihy, rozhovory za běhu nebo chůze, dialogy rychle vystřižené do jiných dialogů, hudební podkres k dokumentárnímu obrazu, nebyly ničím novým, přesto filmem ovlivnil celou řadu dalších snímků a televizních pořadů. Kritici, navzdory skeptickým očekáváním, Perný den označili za „vychytralou satiru na beatlemánii a Beatles“, dokonce za „Občana Kanea mezi muzikály“ a „jeden z milníků historie filmu“. Vysloužil si také dvě nominace na Oscara - za hudbu a scénář. 

V šedesátých letech Perný den promítala i československá kina. Nyní ho mohou diváci vidět znovu z restaurované digitální kopie.

Perný den je druhým titulem, který Projekt 100 letos vrátil do distribuce. Začal v lednu Hitchcockovým Oknem do dvora, pokračovat bude v květnu Klubem rváčů a na podzim ho zahalí český Kouř. Oproti předchozím ročníkům přibude letos také obnovená premiéra filmu pro děti a mládež. Volba padla na Vynález zkázy, do filmového dobrodružství podle Julese Vernea se jako první pustí Letní filmová škola v Uherském Hradišti.