Byl při tom a fotil. Josef Koudelka Praze představil velkolepé umění

„Maximum, to je to, co mě vždycky zajímalo,“ říká o sobě a své tvorbě český fotograf Josef Koudelka. Jeho dílo dnes patří ke špičkám světové fotografie - jako jediný Čech se stal členem prestižní agentury Magnum Photos. V rámci výstavy This Place představil v pražském DOXu fotografie ze tří svých nejznámějších sérií: Invaze, Cikáni a Chaos.

Koudelka představil v Praze 2 dokumenty o sobě (zdroj: ČT24)

Osobní prezentaci snímků navíc doplnila projekce dvou dokumentárních filmů, které Koudelku sledují při práci v terénu až do finálního produktu. O to větší mají cenu, jelikož fotografa při práci obvykle nikdo nevidí.

První z nich, Záznamy (Records), líčí autorův otisk ve snímcích industriálních krajin, lidových slavností a náboženských poutí. Nechybí ani momenty náhodného setkávání. Fotograf je zachycen při svých cestách po Moravě, Slovensku i Polsku. 

Jeho druhé putování ho zavedlo podstatně dál: podél zdi rozdělující Izrael a Západní břeh Jordánu, kam se vydal v roce 2008 ve svých sedmdesáti letech. Právě tam vznikaly snímky vystavené na aktuální výstavě This place. Dokument Koudelka: Shooting Holy Land natočil fotograf a dokumentarista Gilad Baram.

Invaze (1968) – série fotografií zachycujících invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa
Cikáni (1975) – série fotografií pořízených v bývalém Československu, Rumunsku, Maďarsku, Francii a Španělsku v letech 1962–1971 
Chaos (1999) – série scenérií z Francie, Řecka, Libanonu, ale i České republiky.

Obrázky ze slavného cyklu Invaze obletěly téměř celý svět. Tajně vyvezené vycházely v prestižních denících, Koudelkovo autorství se schovalo za anonyma z Prahy, aby neměl v Československu problémy. Dva roku po okupaci ale beztak fotograf emigroval.

„Nikdy jsem si o sobě nemyslel, že mám k fotografii něco důležitého říct. Nikdy jsem necítil, že to nějak musím formulovat, takže jediné, co vám můžu říct, že pořád mi to v hlavě vlastně není jasné, co dělám,“ uvedl v DOXu Koudelka.

  • Když fotil v romských osadách, zeptal se ho jeden místní, kde na světě je to pro něj nejlepší. To místo se zoufale snažím nenajít, odpověděl tehdy.

Jak se na jeho práci dívají v zahraničí, konkrétně v internetovém magazínu The Art of Photography, se můžete podívat: