Už jsme trochu dál, vzkázali v Praze The Tap Tap

Praha - Už jsme trochu dál, hlásali dnes z pódia na Václavském náměstí členové skupiny The Tap Tap a jejich hosté. Heslem reagovali na nedávné výroky prezidenta Miloše Zemana, který při návštěvě Pardubického kraje mluvil o nevhodnosti společného vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí. Během dvou a půl hodiny koncertu se na podiu s The Tap Tap vystřídalo více než třicet hudebních i nehudebních hostů a pod pódiem stovky posluchačů.

Během rekordních tří týdnů koncert naplánovali a sobotní dopoledne už jen věnovali technických přípravám. „Je to reakce na náhlou zvýšenou poptávku po procesech intergrace a inkluze v naší společnosti. Ta reakce je jednoznačná a já si myslím, že jsme o dost dál, dokonce i u nás v Čechách, než aby se dalo otvírat tak předpotopní a středověké téma rovnocenné komunity,“ říká Šimon Ornest.

Samotný orchestr The Tap Tap je příkladem fungování týmu složeného z lidí s různými handicapy. Nejenže si kapela za léta fungování vysloužila uznání a respekt, ale jsou absolutně soběstační i v rámci samotné organizace. Mají svého manažera, moderátora, techniky nebo produkční.

Nakonec skoro jediné co odlišuje vystoupení The Tap Tap od běžných koncertů, je nájezdová rampa pro vozíčkáře. „Fungujeme jako skutečně sehraný tým, ten kdo může pomáhat a nosit nástroje, stavět na podiu, tak to dělá. Kdo nemůže pomáhat nějakou fyzickou aktivitou, tak se třeba stará o Facebook nebo jako Michal Kabát o organizaci,“ podotkl Ornest.

The Tap Tap vystoupili na Václavském náměstí (zdroj: ČT24)