Cirkopolis - nový cirkus s francouzským přízvukem

Nový cirkus není pro české obecenstvo zas tak nový, přibližuje ho už několik festivalů. V Praze například Cirkopolis, jejíž druhý ročník zve na žonglérské a akrobatické kousky od 15. do 21. února. Zaměří se na současnou novocirkusovou tvorbu z Francie, tedy kolébky tohoto umění.

Program, o který se podělí sdružení Cirqueon a Palác Akropolis, otevře soubor DeFracto. V představení Flaque kombinuje žonglérské řemeslo s pohybovým uměním. Performeři podle dramaturgyně festivalu Šárky Maršíkové rádi překvapují diváky i sebe. Zaskočit se pokusí nejen pražské publikum, ale také publikum v Jihlavě a Olomouci, kam s Flaque 19. a 20. února zavítají. Organizátoři doufají, že Cirkopolis se v dalších ročnících rozšíří do více regionů.

Poetiku noirových filmů přimíchali tvůrci do projektu Oktobre, v němž se dostane na dva akrobaty i na novou magii kouzelníka Yanna Frische. „Na jevišti se odehrávají situace, které popírají zákony fyziky,“ slibuje dramaturgyně festivalu. Hranice žánru překračuje i francouzský soubor Sacékripa v představení VU na pomezí hry s objekty, miniatury, cirkusu a nedobrovolného klaunství.

Riskování, které je s novým cirkusem spojené, vyžaduje po umělcích zakončení festivalu. Závěrečné představení, jež vzniká pod vedením režiséra a pedagoga Florenta Bergala, se bude zkoušet pouze týden a odehraje se jen jednou, právě na festivalu Cirkopolis. Novocirkusové umění si návštěvníci mohou užít nejen jako diváci, ale sami se něco přiučit při workshopech a seminářích, jejichž součástí je i mezinárodní setkání profesionálů v tomto oboru.