Skřítek Nils donesl dosud nepřeložené příběhy Astrid Lindgrenové

Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhá punčocha nebo Ronja, dcera loupežníka jsou knihy, které zřejmě neminuly spoustu dětských čtenářů. Astrid Lindgrenová je ale autorkou mnohem více příběhů, u nás méně známých i neznámých vůbec. K nim spadá i osm dobrodružství, s nimiž se děti mohou seznámit v českém překladu až nyní.

Nakladatelství Albatros je vydává pod názvem Skřítek Nils, jehož jméno bude čtenářům povědomé, skřítka Nilse Karlssona už znají. V knize s ilustracemi Markéty Vydrové najdou ale osm nových, dosud nevydaných příběhů, které se netýkají jen jeho. Mimo jiné o skřítkovi, který umí kohokoliv zvětšit či zmenšit, o nudící se princezně nebo o klukovi, který nevěří na lupiče. Společné pro všechna dobrodružství podle nakladatelství Albatros je, že potvrzují, jak důležité je mít kolem sebe „spřízněné duše“.

Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová je autorkou několika knih, které by neměly chybět v žádné dětské knihovničce. Za svou tvorbu pro děti byla také oceněna Cenou Hanse Christiana Andersena. Její příběhy byly přeloženy do 70 jazyků ve více než 100 zemích a celosvětově se prodalo přes 150 milionů výtisků. Skřítek Nils je třicátou první knihou, kterou Albatros od oblíbené autorky vydává.