Sluha dvou pánů pracuje pro britské gangstery

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvedlo premiéru komedie britského dramatika Richarda Beana Sám na dva šéfy. Inscenaci, která má základ ve Sluhovi dvou pánů od Carla Goldoniho z 18. století, režíroval budoucí ředitel divadla Michal Zetel. Jde o druhou letošní premiéru divadla, první byla lednová balada Studna světců.

Slovácké divadlo uvedlo komedii Sám na dva šéfy (zdroj: ČT24)

Bean posunul jeden z nejslavnějších komediálních příběhů o pár století k dnešku. Hra měla premiéru 24. května 2011 v londýnském Národním divadle a rázem se stala hitem. Noviny o ní psaly jako o nejzábavnější události posledních let. Londýnská divadelní kritika ji označila za nejlepší hru roku 2011. Dostala se i na newyorskou Broadway a recenzentem New York Times byla označena za nejlepší komedii počátku našeho století.

„Udělat komedii špatně je hrozná dřina a udělat ji dobře je téměř nemožné. Zákony komedie jsou poměrně jasně dané a rozdíl oproti vážným věcem je v tom, že ty většinou působí emocionálně. Emoce jsou biologicky dané a zapůsobit na ně není tak složité. Ale humor vzniká na základě intelektu. Diváci u toho musejí přemýšlet,“ uvažuje Michal Zetel.

Všecko pro hranolky

Hlavní devizou Beanova přepisu, jenž slavný Goldoniho příběh převedl z Benátek do zločineckého prostředí Brightonu bláznivých šedesátých let minulého století, je posunutí původních scén ve prospěch břitkého britského slovního humoru.

„Je to člověk, který má hlad, chce se najíst a je schopen udělat všecko pro to, aby dostal hranolky,“ popisuje herec David Vaculík svou postavu Francise, jak se v moderním přepisu jmenuje klasický Truffaldino. Toho u nás proslavil Miroslav Donutil v inscenaci, která už má za sebou 550 repríz a dvacet sezon v pražském Národním divadle.

Slovácké divadlo letos slaví 70. narozeniny. Mezi vrcholy sezony bude patřit také muzikál Chicago v režii Radka Balaše, Deník Anny Frankové, který nastuduje Zoja Mikotová, či inscenace Alenka v kraji divů a za zrcadlem režiséra J. A. Pitínského. Stávající ředitel Igor Stránský chystá po Studně světců i Shakespearovo drama Macbeth.