Ministerstvo kultury je proti demolici domu v Opletalově ulici

Praha - Ministerstvo kultury se postavilo proti demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Z hlediska zájmů památkové péče ho považuje za nepřípustné. V uplynulých dnech odbor památkové péče MK změnil závazné stanovisko pražského magistrátu z června 2010, které demolici domu umožňovalo. České televizi to potvrdilo ministerstvo kultury i Jana Tichá, mluvčí Národního památkového ústavu.

„Mohu potvrdit, že ministerstvo kultury minulý týden, tj. konkrétně 2. února 2015, vydalo závazné stanovisko, ve kterém konstatuje, že navržená demolice a umístění novostavby komerčně administrativního centra na daném místě jsou z hlediska zájmů památkové péče nepřípustné,“ potvrdila ČT Jana Tichá z Národního památkového ústavu.

Rozhodnutí o případné demolici domu je nyní na stavebním úřadu Prahy 1. Jeho vedoucí Oldřich Dajbych bude muset vzít nové stanovisko ministerstva v potaz. Dajbych zatím nechtěl rozhodnutí ministerstva komentovat, jelikož s ním ještě nebyl seznámen.

„Když investor nemá kladné vyjádření, že může dům zbourat, tak nemůže získat další povolení pro další kroky, čili vzhledem k tomu, že investor nemá památkářské povolení bourat dům, nemůže mu stavební úřad vydat rozhodnutí o odstranění stavby,“ vysvětlila Kateřina Bečková z Klubu za starou Prahu, který za záchranu domu několik let bojuje.

Ministerstvo změnilo stanovisko magistrátu

Ministerstvo kultury tedy změnilo závazné stanovisko pražského magistrátu z června 2010. „Tento krok se stal už podruhé s tím, že naposledy bylo rozhodnutí magistrátu napadeno v roce 2011, tehdy ale investor (společnost Flow East – pozn. red.) podal rozklad a ministr Besser mu dal za pravdu,“ dodala Kateřina Bečková z Klubu za starou Prahu.

Tentokrát byl podnět k přezkumu závazného stanoviska podán na jaře loňského roku. „Vidím v tom politickou vůli současného vedení ministerstva. Pro nás jsou to dobré zprávy. Předpokládáme ale, že si i nyní investor podá rozklad nebo se bude bránit jinými právními kroky, jako tomu bylo v minulosti,“ dodala Bečková. 

Václav Dajbych, šéf odboru výstavby Stavebního úřadu Prahy 1, zatím nemá dokument k dispozici, proto nechce předjímat, co vlastně dokument může ovlivnit. „Je to samozřejmě neopomenutelné stanovisko, ovšem záleží, co přesně je v něm napsáno, já jsem to zatím nečetl, a proto nemůžu říct, co znamená.“

Spor o rohový dům se vede několik let

Spor o rohový dům na Václavském náměstí se vede už několik let, proti jeho bourání se i několikrát demonstrovalo. V červenci 2013 tehdejší ministryně kultury v demisi Alena Hanáková rozhodla, že dům nebude památkově chráněn, což otevřelo cestu k žádosti o jeho demolici. Té stavební úřad pro Prahu 1 vyhověl v září 2013, po odvoláních ji ale pražský magistrát v červnu 2014 zrušil. Nová žádost majitele budovy se tak vrátila zpět na stavební úřad, který ji znovu posuzuje. Vlastník domu, společnost Flow East již dříve uvedl, že s demolicí nezačne, dokud nebude mít stavební povolení na novou budovu.

Vizualizace Květinového domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice
Zdroj: ČT24/ČTK/Cushman & Wakefield

Společnost Flow East vlastní rohový dům od roku 1994. Na místě chce postavit moderní objekt, tzv. Květinový dům, ten má mít devět podlaží, a má mít o dvě patra více než sousední objekty. Záměr investora kritizuje posledních několik let řada odborníků.