Na Berlinale zapózovala pro selfie i královna pouště Nicole Kidmanová

Berlín - Na mezinárodním filmovém festivalu se už zase stojí fronty na hollywoodské hvězdy. Podpisy ale čím dál častěji ustupují takzvaným selfies. Ochotně tak zapózovala i Nicole Kidmanová, která po červeném koberci došla uvést další ze soutěžních premiér - snímek Queen of the Desert režiséra Wernera Herzoga. Ten je jedním z devatenácti titulů, které soutěží o Zlatého medvěda.

Události v kultuře: Nicole Kidmanová na Berlinale (zdroj: ČT24)

Nicole Kidmanová přijela na berlínský festival s rolí Gertrudy Bellové - anglické spisovatelky, archeoložky a odbornicí na Střední východ, která ve dvacátých letech stála u vzniku Iráku. Režisér Herzog je sice na Berlinale pravidelným hostem, Zlatého medvěda ale zatím nezískal. Podle kritiků má ale letos velkou šanci, a to nejen díky špičkovému filmovému obsazení.

  • Nicole Kidmanová: "On dělá filmy stále s takovou vášní a elánem. Doslova. Vypravil se do pouště, nepoužívá žádné zvláštní efekty. Jeho práce je o tom: 'Pojďme dobývat'. A já říkám: 'Dobře Wernere, já tě následuji."
Nicole Kidmanová na filmovém festivalu Berlinale
Zdroj: Clemens Niehaus/Geisler-Fotopres/ČTK/DPA

Cestovatelský nádech měla i další premiéra - španělský snímek Nikdo nechce noc. Juliette Binocheová a Gabriel Byrne v hlavní roli milostného příběhu v ledové přírodě Grónska. „Ona jde do divočiny a setká se zcela novým způsobem chování. Cizí místo se stane jejím vlastním. Místem, které polidští,“ řekla o filmu sama Binocheová.

Festival dohromady promítne 441 filmů z 72 zemí světa. Mezi nejočekávanější snímky v soutěži patří ty od velikánů jako je Terrence Malick nebo Wim Wenders. Německý režisér zároveň dostane cenu za celoživotní dílo.

Po několika letech se na Berlinale objeví i česká stopa – v rumunském koprodukčním snímku Aferim!, v sekci Panorama pak dokument režisérky Veroniky Liškové Danielův svět nebo snímek Koza režiséra Ivana Ostrochovského. Ekumenické porotě letos předsedá český dramaturg televize NOE Lukáš Jirsa.