To je skvělá muzika. Co to je za muziku? divil se zase Tom Petty

„Hymna, ty vole,“ dostane se vysvětlení zkouřenému Jiřímu Macháčkovi ve slavných Samotářích. Dokonce už dvakrát bylo dost povědomé to, co slyšel, i americkému hudebníku Tomovi Pettymu. Naposledy s písní Stay With Me, za niž byl Sam Smith nominován na Brit Awards i Grammy.

Před šesti lety obvinil Petty z plagiátorství Red Hot Chili Peppers, prý si jeho hit Mary Jane's Last Dance, který nahrál se svou kapelou The Heartbreakers, vypůjčili do singlu Dani California na desce Stadium Arcadium. Podle odborníků ale ani jeden z nich nevymyslel nic nového, takže se ani kopírovat nemohou.

Při srovnání písně Stay With MeI Won't Back Down už nebylo pochyb. První z nich obsahuje melodii, která byla populární ještě předtím, než se autor písně Sam Smith narodil. Právě Tom Petty ji použil na svém prvním sólovém albu Full Moon Fever z roku 1989. „Slovo soud jsme nikdy ani nevyslovili. Jde o hudební nedorozumění, nic víc, nic míň,“ přistoupil Petty k nepříjemné situaci poměrně shovívavě. 

Se Smithem se dohodl bez právníků, že 12,5 procenta zisku z hitu Stay With Me připadne do jeho kapsy. A že bude u skladby, která je nominována na Grammy i Brit Awards, připsán jako spoluautor.