Tvorba Dalibora Chatrného je pevně zakotvená v jiném světě

Praha – Výtvarník Dalibor Chatrný rekapituluje v Domě U Kamenného zvonu. A jeho výstava Vidět svět jinak je navzdory autorově jménu stabilní, alespoň co se instalace týče. Umělcovo celoživotní experimentování s realitou prezentuje Galerie hlavního města Prahy.

Chatrný už přiměl levitovat kov, dokázal kreslit stínem nebo zachytit barvu samohlásek. Oběma rukama najednou začal malovat, aby naboural zažité stereotypy. Svět mu jako takový nestačil, a tak ho rozřezával, prošíval, zmnožoval a různě deformoval. Výsledku se občas divil i on sám.

Vidět svět jinak rozděluje autorovu tvorbu do několika tvůrčích okruhů. Návštěvníci si budou moci připomenout první polovinu 60. let, kdy pracoval s mřížkou, metodou perforace zase jindy vyjadřoval přírodní procesy. O pár let později konfrontoval svou uměleckou osobnost s konkrétním prostředím nebo zkoumal zrcadlení či energii magnetů. V 80. letech si pro změnu hrál s barvami a textiliemi.

Dalibor Chatrný vidí svět jinak (zdroj: ČT24)

Dům U Kamenného zvonu oživil jednu z nejzásadnějších instalací v Chatrného tvorbě - krychli dotvářenou stíny.

Kurátor Jiří Machalický

„Nejdůležitější je v Chatrného tvorbě proces přemýšlení. Sám říkal, že jsou pro něj nejdůležitější okamžiky, kdy přemýšlí teprve o tom, co se bude dělat a co se zrodí. Zabýval se přírodními vědami, literaturou, ale také ho zajímala hudba a film. Se všemi těmi oblastmi jeho tvorba souvisela.“ 

Do tak trochu odlišného světa se zájemci mohou ponořit až do 26. dubna.