Jsi bytost pozemská či nebeská?

Praha - Ženu v indické výtvarné tradici představuje výstava v Lobkovickém paláci na Pražském hradě. K vidění jsou čtyři stovky předmětů klasického i užitého umění. Starodávný svět indických žen přibližují šperky, oděvy, kosmetické doplňky, obrazy, sochy i nábytek.

Výstava s názvem Jsi bytost pozemská či nebeská? představuje ženu v nejrůznějších podobách a rolích, procházející dějinami indické výtvarné kultury jako hlavní námět umění.

„Žena bývá zobrazována jednak jako bohyně, to znamená personifikace přírodních sil v podobě ženy, potom jako bytost polobožská, která je spojnicí mezi světem lidí a bohů a dále samozřejmě také jako žena pozemská,“ komentuje výstavu její autorka Dagmar Pospíšilová.

Posláním žen v indické tradici bylo pokoušet smrtelníky. Vedle bohyň tak klasické malířství zobrazuje ženu jako dvorskou dámu, manželku, milenku, služebnou nebo tanečnici.

„Indické umění má jasnou a zřetelnou kontinuitu. Pokud mluvíme o tématu ženy, sochařství ji ukazuje jako součást řádu vesmíru, protože je to umění vycházející z náboženství. Naopak malířství ukazuje svět ženy, jako konkrétní svět, ve kterém žila,“ dodává spoluautorka výstavy Zdena Klimková.

Výstava ze sbírky Národního muzea a Národní galerie v Praze se koná při příležitosti 60. výročí nezávislosti Indie. Výstava potrvá do 10. února 2008.