18. Festival spisovatelů Praha: Margaret Atwoodová, Paul Auster a rok 1968

Praha - Prestižní literární akce mezinárodního významu Festival spisovatelů Praha (PWF) se bude příští rok konat prvních pět červnových dní, a vzhledem ke 40. výročí Pražského jara bude věnován tématu roku 1968 u nás i v zahraničí. Mezi 20 pozvanými spisovateli bude již podruhé kanadská autorka Margaret Atwoodová, dále autor románů s tajemnou newyorskou atmosférou Paul Auster či příslušník beat-generation Michael McClure.

18. ročník předznamená návštěva amerického „šíleného básníka“ Eda Sanderse (host PWF 2005), který bude nejdříve 29. listopadu hostem literárního pořadu 1968: Debata v obrazech za doprovodu hudby a následně vystoupí 3. prosince spolu se skupinou The Plastic People of the Universe na společném koncertě v Divadle Minor. Akce navazuje na loňskou prosincovou návštěvu amerického spisovatele Michaela Cunninghama.

Mottem ročníku 2008 je Smích a zapomnění. Zakladatel a současný prezident festivalu Michael March označuje rok 1968 za „11. září českého intelektuálního světa“. Stejně jako Atwoodová, která se podělí o své zkušenosti z revolučních 60. let v kanadském univerzitním prostředí, mají k tématu festivalu blízko i další jeho účastníci.

Historie Festivalu spisovatelů Praha sahá do konce 70. let, kdy americký básník Michael March pořádal v Londýně čtení poezie, na která zval spisovatele z celé (i východní) Evropy. V roce 1991 přenesl čtení do Prahy, kde jej během dosavadních 17 ročníků navštívilo mnoho významných světových básníků i prozaiků (Martin Amis - 1998, Ian McEwan - 2000, E. L. Doctorow - 1997 + 2007, Salman Rushdie - 2001, Primo Levi - 2001 a další). Festival dává každoročně prostor i českým autorům (mezi jinými Ludvík Kundera, Vladimír Páral, Arnošt Lustig a Michal Ajvaz).

Podle Marche je festival založen na filozofických principech, jimž je vlastní neustálá změna. Přináší proto každoročně něco nového (například vizuální styl), jednou z letošních novinek je zcela nová webová prezentace, nabízející mnoho doprovodných textů i archiv věnovaný všem předchozím ročníkům.