Režisér Tománek je s filmem Kozí příběh v polovině

Praha - Zhruba v polovině je režisér Jan Tománek s natáčením prvního českého trojrozměrně animovaného filmu Kozí příběh. Mluvčí projektu Uljana Donátová řekla, že koncem listopadu byl dokončen 375. záběr. Distribuční premiéra tohoto celovečerního snímku se uskuteční 18. září 2008.

„Jednou z nejkomplikovanějších scén, se kterou se zatím animátoři potýkali, byla práce na Týnském chrámu. Zde animovali v davové kostelní scéně 19 hlavních postav a přes 50 vedlejších,“ uvedla Donátová.

Příprava filmu Kozí příběh začala už v roce 2003, kdy projekt podpořil evropský program MEDIA. V průběhu roku 2004 se tak mohlo začít pracovat na výtvarných podkladech, literárním scénáři, tzv. 3D testech a technologických postupech.

„Loni v dubnu se po vybudování nového studia v centru Prahy stalo Art And Animation studio co do počtu spolupracovníků pracujících na filmu a zakoupených licencí 3D animačního programu Maya největším počítačovým animačním studiem tohoto druhu v České republice,“ dodala Donátová. Připomněla, že program Maya byl použit například při výrobě filmů Shrek, Příběh žraloka, Doba ledová a dalších animovaných snímků.

Koncem roku 2006 byla dokončena pracovní animace. Na hrubý sestřih obrazu, za supervize mistra tohoto oboru Aloise Fišárka, namluvili například Jiří Lábus, Matěj Hádek, Mahulena Bočanová, Michal Dlouhý a Jan Přeučil letos v únoru dialogy, podle nichž se dodělává finální animace. „Tato práce bude trvat až do léta příštího roku, kdy bude film připraven na cestu do kin,“ řekla Donátová.

Snímek bude komediálním příběhem o přátelství mezi vesnickým mládencem Kubou, který přijíždí za živobytím do středověké Prahy, a jeho neustále žvanící kozou. Kuba se ale zamiluje do pražské, života znalé holky a koza začne žárlit. Ze stavby Karlova mostu se Kuba dostane jako řezbář až k mistru Hanušovi, který byl po slavnostním otevření orloje jako jeho tvůrce chtivými konšely nemilosrdně oslepen, aby nemohl jinde vytvořit dílo ještě větší a krásnější. Příběh Kuby a jeho kozy se ve filmu bude prolínat s příběhem chudého studenta Matěje z Faustova domu, který v touze po penězích upíše duši ďáblovi.

Technologie tzv. 3D počítačové animace byla v celovečerním filmu poprvé použita v roce 1995 ve filmu Toy Story - Příběh hraček. Od té doby vzniklo na celém světě pouze několik desítek těchto celovečerních filmů, z nich většina v USA. Tvůrci Kozího příběhu věří, že atraktivní snímek může mít úspěch i v zahraničí - díky své univerzálnosti i díky historickým kulisám staré Prahy, kde se odehrává.

Podrobnosti získají zájemci na adrese www.kozipribeh.cz.