Oblíbené seriály ČT vycházejí na DVD

Praha - Nejslavnější ze seriálové trojice vycházející nově na DVD je F. L. Věk režiséra Františka Filipa a scenáristy Oty Zelenky. Autoři jej točili v nelehké době - v roce 1971, na začátku politické normalizace. Doba národního obrození a myšlenky na národní svobodu, o nichž seriál vypráví, se pro tehdejší dobu nehodily.

Režisér František Filip vzpomíná: „Vystříhali věci, které se týkaly života národa, naděje národa, lidských práv, prostě čehokoli. Cítili v tom nebezpečnou analogii pro tehdejší dobu.“

Seriál patří mezi klenoty v archivu České televize nejen svým skvělým zpracováním, ale také výjimečným hereckým obsazením, ve kterém figurovala jména jako Dana Medřická, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Radovan Lukavský a další herecké osobnosti.

„F. L. Věk byl pro nás povinná četba k maturitě. Přiznávám, že z té naší oktávy jsem byl jediný, který přečetl všechny díly, protože mě to zajímalo,“ komentuje své první setkání s F. L. Věkem herec Radovan Lukavský.

Třináctidílný F. L. Věk bude vycházet v pěti balíčcích do konce února příštího roku, podobně jako seriál My všichni školou povinní. Létající Čestmír pak vyjde ve dvou sadách do Vánoc.