Dokument Občan Havel vstoupí do kin 31. ledna

Praha - Na konci ledna se v kinech objeví celovečerní dokument s názvem Občan Havel, nahlížející do zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla. Snímek režiséra Pavla Kouteckého, který po režisérově tragické smrti na jaře 2006 dokončil ve střižně dokumentarista Miroslav Janek, vznikl ve společnosti Film & Sociologie. Do distribuce ho uvede společnost Aerofilms.

„Jsem spíše objektem než subjektem této věci. Mohu doporučit jiné zdroje, vyjevit svůj názor, ale absolutně si nechci nic vynucovat či zakazovat,“ řekl Havel, když loni v létě usedl mezi novináři na tiskové konferenci, kde producenti oznámili další osud tohoto snímku.

Havel tehdy přiznal, že filmaři mu při práci nevadili, i když se prý asi každý člověk před kamerou chová trochu jinak. „Politici, zvláště ti zkušení a ostřílení, si umí toho nevšímat. Anebo možná už dovedou mluvit tak, aby je kdokoli mohl natáčet a nic se nestalo,“ dodal exprezident.

Vzpomínal i na pověstnou Kouteckého baterku. Režisér totiž, když si myslel, že dění před kamerou přestává být zajímavé, do kamery blikl. „Dělal to asi proto, aby šetřil filmový materiál. Pro mě však ta jeho baterka byla důležitým znamením, že zřejmě už plácáme hlouposti, které nestojí za to natáčet. Takže jsem poposunul jednání dál či si z toho vyvodil své důsledky,“ řekl Havel.

Projekt vznikal sběrnou metodou od roku 1992. Koutecký natočil celkem 45 hodin materiálu a během 13 let zachytil přes stovku událostí. Podle producentky Jarmily Polákové se natáčelo celkem 150 dnů na film i digitální video. Problémů s autorskými právy se neobává, i když se před kamerou objevila spousta osobností světové politiky a kultury včetně členů skupiny Rolling Stones.

„Všichni souhlasili s tím, že jde o natáčení pro archiv, které bude použito později. A tak diváci například uvidí unikátní záběry ze zákulisí Havlových zahraničních návštěv, mnoha přijetí na Pražském hradě i příprav návštěvy amerického prezidenta Billa Clintona včetně jeho improvizovaného vystoupení s darovaným saxofonem v pražské Redutě,“ uvedla tehdy producentka.

Mezi atraktivními záběry ze zákulisí bude například zřetelná Havlova nervozita při první volbě českého prezidenta či jeho trápení při nácviku prezidentské děkovací řeči. Kouteckého kamera ho však sledovala docela prozaicky také v situacích, kdy dokázal zanadávat například na špatně ušité košile. Stejně jako v životě Václava Havla hrají ve filmu důležitou roli jeho manželky Olga a Dagmar a také psi prezidentského páru.

„Je to mimořádný film a možnost podílet se na jeho uvedení do kin považujeme za poctu pro naši distribuční společnost. První reakce jsou velmi příznivé, věříme, že stejný zájem bude i ze strany diváků,“ uvedl o filmu Občan Havel programový ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle. Na plátnech se snímek objeví od 31. ledna v 15 kopiích.

Miroslav Janek je zkušený tvůrce autorských dokumentů. Od roku 1980 patnáct let pracoval v USA, kde snímal, stříhal či režíroval řadu převážně dokumentárních snímků. Nejznámější z nich jsou Powaqqatsi a Anima Mundi režiséra Godfreye Reggia. Jeho snímek Nespatřené získal řadu cen na mezinárodních přehlídkách.

Dokument vznikl ve společnosti Film & Sociologie, koproducenty jsou společnosti Negativ, Studio KF, FTV a Michael Wolkowitz. Na výrobě se podílela také TV Nova. Snímek finančně podpořil fond kinematografie a Nadace DrAK.

Více informací naleznou zájemci na adrese www.obcanhavel.cz. Zájemci tam mohou i hlasovat o přínosu nápadu natočit dokument o Havlovi. Do tohoto týdne jich bylo 680. Téměř polovina to hodnotí jako „skvělý nápad“ a čtvrtina to považuje za „velmi zajímavý nápad“. Téměř 18 procent hlasujících svůj názor vyjeví až po zhlédnutí snímku, necelá desetina to označila za „ztrátu času“ či „nic zajímavého“.