Ceny National Board of Review: bratři Coenové, Michael Clayton a Daleko od ní

New York - Organizace newyorských filmových profesionálů National Board of Review dnes vyhlásila nejlepším snímkem letošního roku film bratrů Joela a Ethana Coenových "Tahle země není pro starý" (No Country for Old Men). Jako nejlepšího herce organizace ocenila Američana George Clooneyho za roli v americkém thrilleru "Michael Clayton", za nejlepší herečku vyhlásila Britku Julii Christieovou za výkon v kanadském dramatu "Daleko od ní" (Away from Her).

Ceny National Board of Review jsou podle amerických médií považovány za jeden z indikátorů pro udílení cen americké filmové akademie, Oscarů.

Coenovi natočili svůj nový snímek podle románu amerického spisovatele a letošního laureáta Pulitzerovy ceny Cormaka McCarthyho. Novodobý western, v němž v hlavních rolích hraje Tommy Lee Jones a Javier Bardem, vypráví příběh z drsného prostředí americko-mexických hranic.

Film Daleko od ní, s úspěchem uvedený také na letošním MFF Karlovy Vary, natočila ve svých 27 letech americká herečka a režisérka Sarah Polleyová jako svůj celovečerní debut podle jedné z povídek kanadské spisovatelky Alice Munroové. Její příběh vypráví o manželském páru, jehož téměř čtyřicet let mimořádně důvěrného vztahu naruší Alzheimerova choroba.

Snímek Michael Clayton režiséra Tonyho Gilroye vypráví špionážní příběh z prostředí americké právnické firmy.

Nominace na ceny americké Akademie filmových umění a věd budou v Los Angeles vyhlášeny 22. ledna. Slavnostní večer a předávání Oscarů se bude konat v neděli 24. února.