Bolero a viac, čtyři nové choreografie Slovenského národního divala v předpremiéře v Praze

Praha - Během jediného představení v pražském Stavovském divadle se 2. prosince představí baletní soubor Slovenského národního divadla (SND). Na programu komponovaného večera jsou čtyři choreografie, z nichž tři jsou dílem ředitele souboru a významného tanečníka Mária Radačovského.

Hostování slovenského souboru v Praze a naopak baletu ND v Bratislavě má dlouhou tradici, před rokem přivezl soubor SND celovečerní balet Korzár. Mário Radačovský, který je ve své funkci teprve rok, působil se šéfem pražského baletního souboru v montrealském Les Grand Ballets Canadiens. Na tiskové konferenci se shodli, že oba soubory trpí v rámci divadla i obecně stejnými problémy, bratislavský soubor čeká na rozdíl od pražského rekonstrukce, při které budou někteří tanečníci vyměněni; podle Radačovského soubor má potenciál stát se kvalitním evropským souborem. Na jeho repertoár se dostává více neoklasických a moderních choreografií, soubor také získal nové prostory v Nové budově SND.

V rámci večera Bolero a viac, který byl podle dramaturgyně baletu Miroslavy Kovářové sestaven tak, aby s ním mohl soubor cestovat, po Slovensku i po zahraničí, předvedou členové souboru Radačovského choreografie Zmena, Bolero a Stretnutie s labuťou (zde vystoupí osobně Radačovský se svojí životní partnerkou, bývalou sólistkou Les Grand Ballets Canadiens Anik Bissonnette) a choreografii Keď umrieť znamená žiť od Igora Hlaváče.

Program, jehož hlavním tématem je láska a mezilidské vztahy a dává stejný prostor tanečnicím i tanečníkům, bude mít na Slovensku premiéru až na Silvestra.