Cervantesovu cenu získal argentinský básník Gelman

Madrid - Literární Cervantesovu cenu za letošní rok, označovanou za Nobelovu cenu španělsky hovořícího světa, získal argentinský básník Juan Gelman. Oznámil to španělský ministr kultury César Antonio Molina.

Gelman, který se narodil v roce 1930 v Buenos Aires, je považován za jednoho z největších soudobých básníků píšících španělsky. V jeho tvorbě zaznívají především témata lásky, ale také exilu, bolesti a smrti. Autor v 70. letech neúnavně bojoval proti beztrestnosti vojenských diktatur v Argentině a v Uruguayi.

Básník, pronásledovaný polovojenskými extrémně pravicovými jednotkami (Triple A), které jsou podle argentinské justice zodpovědné za 1500 vražd, byl v roce 1975 nucen odejít do exilu, nejprve do Itálie, pak do Francie a do Mexika, kde žije dosud.

V roce 1976 vojáci umučili jeho syna. Jeho dceru, svou vnučku, nalezl teprve po 23 letech pátrání v Uruguayi. Její matka, Gelmanova snacha, je na seznamu „zmizelých“ z doby argentinské diktatury.

Juan Gelman, jehož básně byly přeloženy do desítky jazyků, je mimo jiné autorem sbírek Si dulcemente (Tak sladce), Citas y comentarios (Citace a komentáře), Bajo la lluvia ajena (V cizím dešti), Gotán, Carta a mi madre (Dopis mé matce) nebo Com/posiciones (Kom/pozice).

Cervantesova cena, dotovaná 90.000 eury (2,43 milionu eur), mu bude předána 23. dubna. Udílí se od roku 1976. Předává ji španělský král Juan Carlos na univerzitě Alcalá de Henares u Madridu vždy 23. dubna, na kdy připadá výročí smrti Miguela Cervantese.

Nositeli Cervantesovy ceny se v minulosti stali například španělský básník Antonio Gamoneda, španělský spisovatel Camilo José Cela či latinskoameričtí spisovatelé Octavio Paz z Mexika a Mario Vargas Llosa z Peru.