Divadelně-taneční projekt inspirován blízkou minulostí i žhavou současností

Praha – Projekt Reality Boulevard představila společnost ProART v Městské knihovně v Praze. Inscenace zpracovává skutečné i smyšlené příběhy ze života obětí komunistického režimu a mediálních hvězd minulosti i dneška.

Námětem je sociální téma, které reflektuje současnou českou společnost, její touhu po svobodě, vystřízlivění, deziluzi a mediální manipulaci jedince (tzv. vymývání mozku), z pohledu osmnáctileté po- i před- listopadové zkušenosti.

Divadelně-taneční představení Reality Boulevard mapuje dobu od roku 48 po současnost a ukazuje, jak se za tu dobu proměnila česká společnost.

Tanečnice Mirka Prokešová se nad inscenací zamýšlí: „Název představení Reality Boulevard určitě odpovídá tomu, že v dnešní společnosti se mediálně probírá spousta věcí a myslím, že představení o tom určitě je.“

Inscenace, kde se elektronická hudba mísí s mluveným slovem, proslovy rudých státníků s hity dob minulých i současných, poukazuje na ztrátu soukromí a mediální život hvězd, manipulaci s realitou ze strany médií a na obrovský zájem veřejnosti o bulvár.

„Myslím si, že zrovna před rokem 89 to u nás tak šílené nebylo. Samozřejmě, bylo to posunuté někam jinam, právě proto obě období srovnávám, protože manipulace s pravdou, se lží nebo s mocí byla zneužívána politiky, což dnes do jisté míry přetrvává, ale zase úplně z jiného pohledu,“ poodkrývá motivace autor projektu Martin Dvořák.

Představení ze života minulých a současných mediálních hvězd s podtitulem Rudé hvězdy padají vzhůru věnuje jeho autor k plnoletosti české polistopadové společnosti, tedy k 18. výročí sametové revoluce.

V Praze lze představení zhlédnout v Městské knihovně 28. 11. a 7. 12. ve 20:00, v Brně pak v Domě umění 30. 11. a 1. 12. či v Redutě 4. a 5. 12. vždy ve 20:00.