Magna charta byla po 700 letech vystavena v Oxfordu

Oxford - V Oxfordu dnes byly poprvé za 710 let vystaveny čtyři kopie středověkého anglického dokumentu Magna charta libertatum neboli Velké listiny práv a svobod. Výstava trvala pouhých šest hodin a byla pořádána pod záštitou knihovny Bodleian na zdejší teologické fakultě.

Vystavené kopie představují zhruba čtvrtinu všech zachovaných rukopisů Magny charty na světě. Tři z listin pochází z roku 1217 a jedna je o 8 let mladší, společně jsou pak majetkem univerzitní knihovny. V roce 1297 byla Magna charta ustavena jako zákon parlamentem a podepsána králem Edwardem I. Dokument je dodnes základem anglického a amerického práva.

Jedna ze 17 kopií bude za týden vydražena v aukční síni Sotheby's v New Yorku. Listinu nabízí nadace amerického miliardáře Rosse Perota, přičemž její hodnota se odhaduje až na 30 milionů dolarů. Nadace Rosse Perota, jenž je známý i díky neúspěšné kandidatuře na prezidenta USA, poskytuje filantropické dary. Výtěžek dražby by měl být využit k dobročinným účelům.

Listinu vydal v červnu 1215 anglický král Jan Bezzemek na nátlak šlechty, která po panovníkovi žádala zaručení feudálních práv. Společně s měšťanstvem a církví získala větší práva a svobody, dále byly přesně vymezeny povinnosti vazalů a současně i limity krále.