Vražda jako společenská událost

Praha – Nakladatelství JOTA vydalo zajímavou knihu s titulem Vražda jako společenská událost. Ačkoli se v anotaci praví, že autory jsou Paul Guterman a Joe Colohnatt, skutečným autorem je slovenský spisovatel Dušan Taragel, ilustracemi knihu doplnil Jozef Danglár Gertli, do češtiny ji přeložili Šárka a Miroslav Velinští, součástí knihy je i audio CD, které načetl Ladislav Špaček.

Fiktivní autoři o obsahu říkají: „Upozorňujeme, že se na stránkách knihy nezabýváme technikou vraždy, ani neposkytujeme návody, jak si vytvořit dokonalé alibi. Stejně tak se nezabýváme motivy, psychologií ani sociálním pozadím vraždy. Pozornost nevěnujeme ani morálním aspektům vraždy, nefilozofujeme nad tím, zda je správné někoho zavraždit. To vše je mimo sféru našeho zájmu a na našich stránkách o tom nenajdete jedinou zmínku. Pokud vás však zajímá, co si obléct, rozhodli-li jste se zavraždit v divadle prezidenta, jakou zbraň zvolit, když chcete na koncertě klasické hudby zavraždit ministra či jak postupovat při vraždě v restauraci, jste na správné adrese.“

Z knihy je možné se dozvědět vše, co je potřeba znát o oblékání, chování a zvyklostech v základních společenských prostředích. Čtenář se dozví, jak zacházet se zbraní, co říkat před vraždou nebo po ní, co si počít s mrtvolou či jak po vraždě společenské prostředí opustit.

„Věříme, že se naše kniha stane užitečným pomocníkem nejen pro zájemce o vyspělou společenskou vraždu, ale také pro čtenáře, kteří si chtějí rozšířit škálu vlastního společenského vystupování, případně očekávají, že sami budou zanedlouho zavražděni,“ řekli při křtu knihy jednohlasně Dušan Taragel a Ladislav Špaček.