Hádej, kdo přijde…

Praha - Autentický příběh amerických herců Katharine Hepburnové a Spencera Tracyho byl pro maďarského herce, režiséra a scenáristu Andráse Kerna inspirací k napsání hry. V české premiéře ji nastudovalo pražské Divadlo Na Fidlovačce v překladu Kateřiny Pošové pod názvem Hádej, kdo přijde… V režii Ivana Rajmonta hrají hlavní role Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer.

„Názvem jsme chtěli evokovat poslední jejich společný film,“ řekl Töpfer a poznamenal, že příběh není jen o nich. Hepburnová natočila v roce 1942 komedii Nejprve stvořil ženu, kde jí byl Tracy partnerem. Poté se zrodil nemanželský svazek těchto dvou velkých individualit. Rozvedené herečce to tak vyhovovalo a ženatý Tracy se kvůli postiženému synovi rozvést nechtěl. Oba spolu natočili devět úspěšných snímků. Americký tisk ctil tento jejich vztah a nechal je být. Nikdy například nevznikla jejich civilní společná fotografie. Tracy zemřel v roce 1967, Hepburnová ho přežila o 36 let; skonala v červnu 2003 ve svých 96 letech.

„Roli si Kern napsal pro sebe tak, jak cítí svůj život. Někdy divák neví, co je pravda a co lež, avšak podstata vztahu těchto dvou osobností je velice pravdivá,“ uvedla dramaturgyně nuselské scény Helena Šimáčková.

Podle Rajmonta hra vypráví o zvláštním životě, lásce a přátelství, přičemž se v ní opakuje zachycení toho, co je film, divadlo a život. „Vzniká jakási koláž, která udržuje určitou pravdivost i fikci o životě hereckém i osudech těch dvou,“ říká režisér. Inscenace měla světovou premiéru v roce 2004 v Budapešti a její autor patří mezi nejslavnější maďarské divadelní a filmové herce.