Mezzosopranistka Pecková vystoupí s PKF na Žofíně

Praha - Známá mezzosopranistka Dagmar Pecková zazpívá v pátek a sobotu v doprovodu Pražské komorní filharmonie (PKF) ve Velkém sále pražského paláce Žofín. S dirigentem Vojtěchem Spurným, specialistou na barokní a klasicistní hudbu, si vybrala árie z oper od George Friedricha Händela, Christophera Willibalda Glucka a Josepha Haydna, řekla Pecková.

Z Prahy se bude vracet za svou rodinou do Německa. Vánoce by ale ráda strávila opět v Česku. „Uvidím, zda rodina zvládne přepravu. Děti teď hlídá manžel a nevím, jak bude unavený,“ připustila šestačtyřicetiletá pěvkyně a matka jedenáctiletého syna Theodora a šestileté dcery Dorothey. S manželem a německým hudebníkem Klausem Schiesserem, otcem druhorozeného dítěte, žije ve Freiburgu.

V květnu bude v Česku účinkovat s Českou filharmonií na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro. Na program je připraveno monodrama Erwartung (Očekávání) od Arnolda Schönberga a v Brahmsově klavírním koncertu vystoupí rakouský pianista Rudolf Buchbinder.

Schönberga bude prý zpívat poprvé a rozšíří si s ním repertoár. „Vyžaduje dost trpělivosti při studiu, ale pustila jsem se do toho s velkou vervou, tak doufám, že mi to vydrží,“ přiznala.

Na konci června vystoupí s českými filharmoniky na Závěrečných koncertech pražské sezony a v říjnu plánuje koncert se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK.

Skloubit práci a rodinu je prý velmi náročné. „Moje práce je taková, že se musíte večer postavit na jeviště, mít čistou hlavu a myslet jen na umění,“ řekla. Děti ji naučily žít oběma nohama na zemi a omezovat umělecké snění.

Pecková říká, že na každý koncert se připravuje velmi pečlivě. „Umění je hodně o dřině, přípravě, a když stojím na pódiu, musím doufat, že mne osvítí Duch svatý, který sestoupí shora, a všechno dobře dopadne,“ dodala.