Vdovou proti své vůli

Praha - Ve Studiu Ypsilon měla světovou premiéru hra Marka Twaina Vdovou proti své vůli. Před čtyřmi lety ji ve Vancouveru našel překladatel Julek Neumann, který ji zároveň přeložil a na jevišti "Ypsilonky" si v ní i po dvaceti letech zahraje. Převlekovou komedii připravil režisér Jan Schmid a účinkuje v ní téměř celý soubor.

Podle režiséra a autora úpravy Jana Schmida je text vtipnou zápletkovou převlekovou komedií, napsanou na půdorysu klasické situační frašky. „Je plná verbálních i nonverbálních gagů, ale také chytrého slovního humoru. I přes určitou burlesknost a groteskní povahu nezapře moudrý a jemně ironický pohled na svět, který je pro celé Twainovo dílo tak charakteristický,“ uvedl Schmid. Podle něho je struktura hry včetně zápletky složitá, jako by autor předpověděl Ioneska či jiné dramatiky absurdního divadla.

Oproti originálu má příběh v „Ypsilonce“ jednu postavu navíc, novináře, který představuje Marka Twaina. A nebyla by to „hudebně nadaná Ypsilonka“, kdyby nevyužila talentu svých členů. A tak v inscenaci zní spousta písní a šlágrů pocházejících z první třetiny minulého století. Jsou příležitostí například pro Jiřího Lábuse, Martina Dejdara, Petra Vacka, Janu Synkovou, Jana Jiráně a Jana Přeučila, hostujícího, jak jinak, v roli zloducha.

Mark Twain svoji jedinou hru napsal ve Vidni v roce 1898 a protože o ni tehdy nikdo neměl zájem, zanevřel na ni. I proto prý zapadla v archivu a na příběh, který se v originále jmenuje Je mrtev, se zapomnělo. Pražská Yspilonka ji tak ve světové premiéře uvádí po sto pěti letech.