Zemřel polský režisér Kawalerowicz

Varšava - Ve čtvrtek zemřel ve Varšavě režisér a scenárista Jerzy Kawalerowicz, jeden z nejznámějších polských filmových tvůrců, autor mimo jiné snímku navrženého na Oscara Faraon nebo filmové adaptace románu Henryka Sienkiewicze Quo vadis. Oznámilo to Sdružení polských filmových tvůrců. Kawalerowiczovi, který patřil k zakladatelům polské filmové školy, bylo 85 let.

„Odešel vynikající tvůrce z generace, která film přetvořila v umění,“ řekl novinářům režisér Jacek Bromski. „Dokonce i v jeho historických filmech byly znát aktuální společenské nálady a jeho osobní životní zkušenosti,“ poznamenal herec Franciszek Pieczka. „Měl odvahu být za všech okolností svůj,“ podotkl režisér Krzysztof Krauze.

Kawalerowicz se narodil 19. ledna 1922 v obci Gwoždziec na Ukrajině. V letech 1946 až 1949 studoval na krakovské Akademii umění. Na kontě má 17 celovečerních filmů, z nichž mnohé mohli vidět také čeští diváci. Jeho posledním snímkem, který dokončil v roce 2001, bylo výpravné historické drama Quo vadis, natočené v koprodukci s USA.

Děj jednoho z nejznámějších románů Henryka Sienkiewicze se odehrává za vlády císaře Nerona ve starém Římě. Římské impérium, navenek silné a mocné, se otřásá v základech. Rozmařilost a amorálnost vyšších vrstev, jež ostře kontrastují s bídou a utrpením ostatních, rozvracejí společnost.

Milostný příběh příslušníka římské patricijské rodiny a dívky, jež se přimkne k počínajícímu křesťanskému učení, posloužil autorovi k barvitému popisu doby. Film Quo vadis byl s rozpočtem 18 milionů dolarů (asi 450 milionů korun) dosud nejdražším polským filmem.

K dalším Kawalerowiczovým filmům patří například Vlak z roku 1959. Vypráví příběh dvou lidí, kteří se náhodou setkají ve vlaku. O rok později dokončil film Matka Johanna od andělů. Jeho děj se odehrává v 18. století v odlehlém klášteře, jehož obyvatelky ovládli démoni. V roce 1966 natočil Kawalerowicz zřejmě svůj nejúspěšnější film Faraon, který byl navržen na Oscara. Snímek popisuje příběh mladého faraona Ramsese XIII.