Simulant Jakuba Matušky

Praha – Galerie AM 180 v Bělehradské ulici vystavuje práce výtvarníka Jakuba Matušky, který je znám také pod pseudonymem Masker. Výstava s názvem "Simulant" představuje Matuškovy práce z poslední doby. Na velkoformátových plátnech jsou portréty, karikatury a životní situace, mnohé z nich vyhrocené a přehnané.

"Vystavované objekty spojuje skutečnost, že se v nich řeší osobní věci, které vycházejí z určité zkušenosti. U posledních děl je pak vše přehnané, jakoby uměle vyprávěné, proto se celek nazývá Simulant," přibližuje obsah svých děl autor.

Jakub Matuška, student ateliéru malby na Akademii výtvarných umění, je veřejnosti známý především svou street artovou tvorbou a graffiti. V pražské Galerii AM 180 představuje své barevné kresby a kresby sprejem, které spojuje ztvárnění ironie a absurdity života.

„Většinou se na obrazy dostane vztah nebo problémy se vztahem či komunikací, ale také se tam mohou řešit existenciální věci,“ dodává ke své tvorbě mladý umělec.

Jakub Matuška se vedle malby a street artu věnuje také grafickému designu a tvorbě objektů. V loňském roce vystavoval na pražském Bienale výtvarného umění a své práce představil i v Londýně.