Karikatury, slavné tváře v čarách

Praha – Poprvé se českému čtenáři představuje v knižní podobě tvorba světově uznávaného českého výtvarníka a portrétního karikaturisty Josefa Blechy. Kresbou a karikaturou se soustavně zabývá více než třicet let. Výběr z jeho převážně posledních prací představuje na 222 slavných a významných světových i českých osobností, především z oblasti literatury, hudby, výtvarného umění, divadla, filmu, architektury i politiky.

„V patnácti letech jsem viděl v Praze výstavu Hoffmeisterova žáka Ladislava Rady, karikatury muzikantů, kteří hráli v Praze s Louisem Armstrongem. Radova karikatura Elly Fitzgeraldové a Duka Ellingtona vyšla i na titulu supraphonských elpíček, to vše mne inspirovalo k vlastním začátkům,“ popisuje svoji motivaci k tvorbě ve své knize Blecha.

Jeho ilustrace přesahují tuzemskou scénu. V Americe navštěvoval velká rocková vystoupení, koncerty vážné hudby i klubové jam session, ze kterých vzešly s lehkostí provedené portréty světových hudebníků jako Boba Dylana, Micka Jaggera s Rolling Stones, kapel Beatles či Queen.

Protože se s mnoha z populárních hvězd Blecha také osobně setkal, doplnil karikatury svými komentáři, jež přibližují jeho vztah k portrétovaným osobnostem.

Josef Blecha se kresbou a karikaturou soustavně zabývá více než třicet let. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze a později jako špičkový manažer zastupoval české firmy ve Spojených státech, zároveň zde také od roku 1990 publikoval své kresby.