Nikolajevův snímek …a bude hůř se objeví i v kinech

Praha - V pěti kopiích se ode dneška v českých kinech objeví film režiséra Petra Nikolajeva natočený podle úspěšné knihy Jana Pelce …a bude hůř. Tato generační výpověď o hledání životních hodnot a jistot se od začátku loňského roku promítala jen po hospodách a klubech, kde ji zhlédlo 20.000 diváků. Pak ji uvedla letní kina pro dalších 6000 lidí.

„Dosavadní distribuce byla atypická, ale potěšilo nás, že zájem pokaždé přesahoval průměrnou návštěvu v sálech multikin. Mnohokrát jsme zorganizovali projekce pro uzavřené společnosti. A protože evidujeme požadavky na další obdobná promítání, počítáme s nimi do hospod a klubů i nadále. Přitom ale kinům nebudeme konkurenty,“ řekl producent Čestmír Kopecký. V kinech se snímek podle něj objeví i proto, že film vznikl pro velké plátno. Navíc ho částečně financoval fond na podporu kinematografie, takže se klasické distribuce nemohou zříci.

Příběh konfliktu Olina a jeho přátel se společností, která jim nemá kromě pronásledování policií a snahy změnit je násilím k ideálu měšťáctví co nabídnout, byl před rokem uveden v alternativní sekci prestižního festivalu Berlinale. Nízkorozpočtový snímek vznikl v mosteckých reáliích, kde ho začal Nikolajev (Báječná léta pod psa, Kousek nebe) natáčet v roce 2005. Promítal se také v Moskvě, Londýně, ve Vídni, na Slovensku a v USA.

Pelcova kniha přiblížila vadnoucí obraz vyšinutosti totalitního režimu mladé generaci a stala se jedním z kultovních undergroundových děl. Během posledních 15 let dosáhla na Českou republiku vysokého nákladu přesahujícího 120.000 kusů. Předlohou filmu byla část, která vyšla v exilu ve Svědectví v roce 1983 s názvem Děti ráje.

Na jaře se tento snímek promítal v bývalé slévárně La Fabrika v Praze, která byla kvůli tomu přebudována na „normalizační“ nádražní hospodu čtvrté cenové skupiny. Plakáty k MDŽ, igelitové ubrusy, dobová pivní stolice, uvadající fíkusy a prošlapané jekory dokreslily atmosféru „reálného socialismu“, do kterého diváky tento příběh „hodil“ docela natvrdo.