Galerie ve službách charity

Praha - Pomáhat umělcům a chudým dětem v Asii chce nově otevřená galerie Senzor v Praze. Prodejem uměleckých prací představuje mladé i renomované umělce a podporuje vzdělávání chudých dětí v Nepálu a Indii.

Galerie Senzor chce prodejem nejrůznějších uměleckých prací, jako jsou obrazy, grafiky, fotografie, ale i designový nábytek, oblečení, šperky nebo knihy a desky, podpořit výstavbu škol pro sirotky a děti z nejchudších rodin.

Petr Mikulášek z Nadačního fondu Samaya, který galerii provozuje, k záměru říká: „Podporujeme vlastně aktivitu a tvořivost lidí, protože jim tady poskytujeme prostor, aby mohli vystavovat své věci, které se následně mohou nabízet veřejnosti. Tímto způsobem získat prostředky nám připadá lepší, než chodit s kasičkou po městě.“

Vedle už známých umělců může do galerie přinést své práce kdokoli. Od začátku projektu, který funguje i přes internet, tak již učinili lidé z více než deseti zemí světa.

„Zároveň je to výzva pro všechny lidi, kteří mají pocit, že dělají něco zajímavého, ať už je to někdo, kdo maluje, vytváří nějaké objekty, koneckonců hudebníci sem můžou přinést CD, nebo když někdo natočí malorozpočtový film, atd. Pro všechny takové věci je tady místo,“ dodává Mikulášek.

Vedle prodejního provozu má galerie i svou výstavní část. Její činnost zahájila expozice prací výtvarníků Petra Písaříka, Viléma Kabzana a Petra Lysáčka. Ti jsou zároveň i kurátory galerie. Dočasné výstavy budou mít vernisáže každé první úterý v měsíci.