Pražský divadelní festival německého jazyka začíná výletem do Mnichova

Praha - Sobotní výlet za představením Čechovových Tří sester v Münchner Kammerspiele bude tradičním prologem letošního 12. ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Následovat budou téměř dva týdny inscenací na sedmi pražských scénách, včetně světové premiéry nové hry Pavla Kohouta.

Letošní ročník s podtitulem „Sen a probuzení“ se uskuteční na sedmi pražských scénách – kromě obvyklých divadel jako je Národní divadlo, Laterna Magika nebo Divadlo Komedie přibyla nově scéna Divadla Hybernia. Z celkových 12 představení budou tři věnovaná především dětským divákům, představí se Schauspiel Hannover, Rimini Protokoll a další přední divadla z německojazyčné oblasti.

Vlastní pražský program zahájí 8. listopadu premiéra hry Pavla Kohouta Malá hudba moci ve Stavovském divadle, ve které měl původně vystupovat i nedávno zesnulý Josef Vinklář. Na programu je tradičně i inscenace oceněná cenou MAX, která je každoročně udělována nejlepší inscenaci původního německy psaného textu, která vznikla na území České republiky v uplynulé sezóně. Letošním vítězem se stala inscenace Divadla Komedie Světanápravce od Thomase Bernharda v režii Dušana D. Pařízka.

11. listopadu se na festival vrátí světově proslulý herec Klaus Maria Brandauer v představení Sen noci svatojánské, „inscenaci pro čtyři ruce a jednoho herce“ - Brandauera, který se dobrovolně vzdal hnoráře, který by mu festival nemohl vyplatit v odpovídající výši, doprovodí dva vynikající pianisté Andreas Grau a Götz Schumacher.