Autor slavných „Hodin“ slaví 55. narozeniny

USA - Před 55 lety se narodil světoznámý americký spisovatel Michael Cunningham, slavný především jako autor úspěšně zfilmovaného románu "Hodiny". Jeho první román vyšel před 23 lety, úspěch mu přinesla druhá kniha "Domov na konci světa". Vloni navštívil Prahu, v rámci Festivalu spisovatelů zde besedoval a četl ze své knihy "Vzorové dny".

Cunningham se narodil v roce 1952 v Cincinnati ve státě Ohio. Když mu bylo deset let, přesídlila rodina do Kalifornie, kde Michael dospíval obklopen rebelií a rock´n´rollem. S prvními literárními pokusy začal za studií na univerzitě ve Stanfordu, kde absolvoval bakalářský obor anglická literatura. Chvíli uvažoval o kariéře malíře, poté se dozvěděl o kurzech tvůrčího psaní na University of Iowa, kde později získal magisterský titul.

Jeho první román Zlaté státy (Golden States, 1984) se prodával jen velmi málo. Neúspěšný spisovatel poté několik let cestoval po celém světě a psal při tom své průlomové dílo, z vlastních zážitků vycházející a později též zfilmovaný román Domov na konci světa (A Home at the End of the World, 1990), v němž se otevřeně zabývá homosexualitou a problémem AIDS. Dílu se po vydání dostalo mnoha nadšených recenzí. Třetí román Maso a krev (Flesh and Blood, 1995), rozsáhlá rodinná sága, se setkal s daleko menším ohlasem.

V roce 1998 vydal elegantně vytříbené Hodiny (The Hours), příběh tří žen ve třech obdobích, jejichž osudy se protnou. Kniha se oproti Cunninghamovým očekáváním stala bestsellerem, autor za ni získal roku 1999 Pulitzerovu cenu a zfilmování režisérem Stephenem Daldrym z roku 2002 přineslo devět oscarových nominací, z nichž byla proměněna jedna, pro Nicole Kidmanovou za roli Virginie Woolfové.

V roce 2002 vydal Cunningham publikaci Konec země – procházka Provincetownem (Land´s End. A Walk in Provincetown), směs historických faktů, popisů přírody a osobních reflexí, které se pokoušejí vystihnout atmosféru jeho útočiště, svatyně jak pro umělce a nekonformní jedince, tak pro homosexuální a lesbickou komunitu.

Zatím posledním autorovým beletristickým dílem jsou Vzorové dny (Specimen Days, 2005), v nichž autor ve třech příbězích různých žánrů, odehrávajících se ve třech od sebe navzájem vzdálených časových rovinách, vzdává svůj hold americkému básníkovi Waltu Whitmanovi. V současnosti Cunningham žije v New Yorku a věnuje se mimo jiné psaní scénářů.