Hollywoodští režiséři dosáhli předběžnou dohodu se studii

Los Angeles - Sdružení hollywoodských režisérů (DGA) dosáhlo ve čtvrtek uzavření předběžné dohody o kolektivní smlouvě s velkými filmovými a televizními studii. S odvoláním na DGA o tom informovaly světové agentury, podle kterých tento krok zřejmě bude mít vliv i na průběh stávky, kterou zahájili filmoví a televizní scenáristé v Hollywoodu kvůli finančním požadavkům už 5. listopadu loňského roku.

DGA a Sdružení filmových televizních a producentů (AMPTP), které zastupujíce studia, zahájily oficiální jednání před šesti dny. Platnost dosavadní kolektivní smlouvy, která ošetřuje práva 13.000 členů DGA (režisérů, jejich asistentů a dalších členů filmových štábů), vyprší 30. června. DGA se v minulosti obvykle dařilo uzavírat dohody s producenty bez problémů, letos ale byla situace výrazně složitější, protože na ní má dopad probíhající dlouhodobý protest členů Sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA).

Scenáristé vstoupili před dvěma měsíci do časově neomezené stávky především s požadavkem na výraznější podíl ze zisku z internetové distribuce. Stávka měla okamžitý dopad na celý filmový a televizní Hollywood, postihla nejen práci na filmech, ale rovněž velmi oblíbená televizní talk-shows a dokonce před týdnem zabránila i letošnímu slavnostnímu udělování amerických filmových cen Zlatý globus.

Do protestu WGA, který ukončil v Hollywoodu dvacetiletý mír v oblasti prácovních vztahů, se zapojilo asi 10.500 scenáristů. Vyjednávání bylo dočasně přerušeno koncem prosince, další rozhovory jsou zatím v nedohlednu. Není ani vyloučeno, že stávka vážně ohrozí i udílení prestižních Oscarů, plánované na příští měsíc.

Čtvrteční předběžná dohoda mezi DGA a producenty by ale mohla předznamenat dosažení smíru i se scenáristy, míní někteří znalci hollywoodských poměrů. Zástupci WGA nicméně zopakovali, že neuzavřou novou dohodu, pokud nebudou jejich požadavky naplněny, píše agentura Reuters.