Projekt Příběhy bezpráví připomíná oběti komunismu

Praha – Společnost Člověk v tísni připravila již třetí ročník projektu Příběhy bezpráví. Na Václavském náměstí vznikl symbolický pracovní tábor s desítkami portrétů bývalých politických vezňů, který má především mladým lidem přiblížit osudy obětí komunistického režimu. Výstavu v kině Světozor zahájí projekce dokumentu Ztracená duše národa – Ztráta slušnosti od režisérky Olgy Sommerové, který vypovídá o osudu čtyř žen poznamenaných totalitou. Projekt je součástí rozsáhlého vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

„Historie by se neměla zprostředkovávat pouze výčtem dat, událostí a jmen, ale je důležité ukázat konkrétní lidské příběhy,“ myslí si ředitel projektu Příběhy bezpráví Karel Strachota. Materiály k výstavě vychází z vězeňských spisů jednotlivých osobností. Součástí projektu je i promítání dokumentárních filmů. Čtyři Snímky Olgy Sommerové zobrazují osudy 16 politických vězňů z období 50. let. „Setkání s těmi lidmi pro mne bylo fascinující, protože to skutečně byla elita národa,“ podotkla Sommerová a dodala, že nápad Člověka v tísni promítat na školách dokumentární filmy se měl v této zemi realizovat už dávno.

Hlavním cílem projektu je zprostředkovat žákům a studentům českých škol pomocí projekcí dokumentárních i hraných filmů události nedávné historie. Materiály k tomuto období na školách chybějí a celé téma je dlouhodobě opomíjeno. Stále platí, že na většině škol končí výuka 2. světovou válkou. Mladá generace toho o minulosti ví málo. Promítání proto doprovází i následné debaty se studenty – nejčastěji s pamětníky, historiky a filmaři. Výstavu doplňuje katalog, který obsahuje i záznamy ze soudních spisů a další dobové oficiální dokumenty. „Jsou zde i dopisy buď nedoručené, nebo zadržené správou věznice, což jsou velice silné prvky, které mnoho vypovídají o okolnostech života lidí v táboře,“ poznamenal Strachota. Do projektu se hlásí stále více škol, v letošním roce se jich zapojilo 550.

„Ti lidé ještě žijí, ale je jich už strašně málo a já jsem ráda, že se mi je podařilo takto zaznamenat,“ řekla Sommerová. Z politických důvodů bylo v Československu v letech 1948-1989 popraveno 248 osob. K nepodmíněnému trestu odnětí svobody jich bylo odsouzeno 205 486. Asi 4500 lidí ve věznicích zemřelo a další stovky byly zabity při pokusu o přechod československých hranic.