Dora Hoštová tančí svůj život

Praha - Tanečnice a choreografka Dora Hoštová představila v pražském divadle Ponec projekt Bio-graf. Taneční představení je inspirované jednotlivými fázemi života. Je složeno ze tří částí - Dětství, Dospělost, Odchod. Dora Hoštová vypráví v Bio-grafu o tom, jak by film o životě také mohl vypadat.

Autorka i interpretka v jedné osobě popisuje jednotlivé části: „V první části jsem hodně čerpala ze svého dětství, ze svých zážitků, zpracovala jsem své vzpomínky. Dospělost - tzn. střední věk, je spíš rozverný, dravý, ale do jisté míry i odvážný. Naproti tomu Odchod jsem pojala pokud možno bez sentimentu. Ta část měla být koncipována jako smíření s tím, co jsem tady prožila a že to skončilo.“


Představení vzniklo na základě Ceny Jarmily Jeřábkové, mezinárodní choreografické soutěže pro mladé tvůrce, kterou Dora Hoštová vyhrála v roce 2006. Ocenění choreografové získávají peníze na realizaci nových projektů v následujícím roce. Představení Bio-graf dostalo podobu osobitého sóla.

„Já jsem si dost zvykla, že si tancuji ve svých věcech sama, že jsou to moje sóla. Je to do jisté míry výhoda, ale zároveň i nevýhoda, protože nemohu dělat korekce, nemám kontrolu zvenčí, musím se spolehnout sama na sebe,“ dodává tanečnice.

Dora Hoštová absolvovala pražskou konzervatoř Duncan Centre, kde od roku 2001 působí jako pedagožka. Jako tanečnice spolupracovala s mnoha choreografy, například v představeních Státní Opery Praha.