Nominace písně Irglové a Hansarda na Oscara zřejmě odporuje pravidlům

Praha - Nominace skladby Falling Slowly z irského nízkorozpočtového filmu Once, jejímiž autory jsou česká zpěvačka Markéta Irglová a Ir Glen Hansard, na ocenění Oscar v kategorii nejlepší píseň možná odporuje soutěžním pravidlům. O prestižní cenu americké Akademie filmových umění a věd totiž mohou usilovat pouze písně, které vznikly výhradně pro konkrétní film a lidé je předtím nemohli slyšet. Píseň Falling Slowly však již dříve zazněla například před dvěma lety ve filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích.

„Při striktním výkladu pravidel by skladba neměla být vůbec nominována,“ uvedl na svých internetových stránkách časopis Týden. „Dílo musí být nahráno pro použití ve filmu dříve než pro jakékoliv jiné užití, včetně veřejných vystoupení nebo využití jakýmikoliv médii vůbec,“ uvedl server.

Skladbu však již dříve na svých koncertech hrála Hansardova irská skupina The Frames, která patří k nejpopulárnějším souborům v této zemi. Hansard s Irglovou ji také již před dvěma lety vydali na soundtracku k Hřebejkovu snímku i na svém společném albu The Swell Season.

Organizátoři Oscarů se podle Týdne budou jeho oznámením zabývat. Vyjádření autorů skladby se zatím získat nepodařilo.