Havlová měla první předpremiéru Čechovova Višňového sadu

Praha - První ze čtyř předpremiér měl v pražském Divadle na Vinohradech Čechovův Višňový sad, jak ho s hostující Dagmar Havlovou v roli statkářky Raněvské nastudoval režisér Vladimír Morávek. V dalších rolích se objevili například Andrea Elsnerová, Viktor Preiss, Martin Stropnický, hostující Pavla Tomicová a také Ilja Racek, který roli komorníka Firse alternuje s Radovanem Lukavským. Premiéra je ohlášena na 5. února.

Děj hry se točí kolem prodeje zanedbaného statku, zmarněných i komických osudů jeho obyvatel. Podle dramaturga Martina Velíška vypráví o podstatných otázkách, které klade moderní svět: o cti a podvodech, o trapnosti, nadějích a iluzích, touze se dorozumět a o lásce.

Text v překladu Leoše Suchařípy Velíšek s Morávkem upravil a zkrátil; hlavním důvodem byla prý snaha vyhovět současnému divákovi, který čas vnímá jinak než divák v Moskvě začátkem minulého století. Autorem scénické hudby byl Michal Pavlíček.

Havlová dostala od režiséra Morávka nabídku hrát v Čechovových Třech sestrách a Višňovém sadu už před lety, ale kvůli roli první dámy ji musela odmítnout. „S Višňovým sadem si na mě ale myslím počkal,“ řekla herečka dnešnímu Právu s tím, že zkoušky byly krásné, ale i náročné na psychické a fyzické síly.

Publikum večera ocenilo výkony herců dlouhotrvajícím potleskem. Poděkovalo i Jiřímu Dvořákovi, Martinu Zahálkovi, Jiřině Jiráskové, Svatopluku Skopalovi a představitelům dalších rolí.

Exprezident Václav Havel na dnešní předpremiéře chyběl - už od minulé soboty mu lékaři v Institutu klinické a experimentální medicíny v Krči léčí zánět průdušek a arytmii srdce. Cítí se prý lépe, podle slov svého tajemníka Jakuba Hladík na manželku myslel a poslal jí velkou kytici žlutých růží. Lékařský tým předpokládá, že jeho hospitalizace potrvá celkem dva týdny.

Dagmar Havlová se po sňatku s prezidentem Václavem Havlem v roce 1997 na nějaký čas rozloučila s hereckou dráhou. Po devíti letech se na vinohradské jeviště vrátila v inscenaci amerického dramatika Israela Horovitze Chvíle pravdy, v níž exceluje s Petrem Kostkou. Koncem května má ztvárnit hlavní ženskou roli v Havlově hře Odcházení, jejíž první uvedení připravuje pražské Divadlo Archa. Další hereckou nabídku má v Divadle Ungelt. Do konce roku by se tam měla objevit v nové inscenaci po boku Milana Kňažka.

Višňový sad se po premiéře 5. února objeví v repertoáru vinohradské scény hned 6. února a pak až 4., 5. a 26. března. Inscenaci Chvíle pravdy, která se začátkem ledna hrála dvakrát, mohou zájemci zhlédnout koncem února. V březnu má tři reprízy.