Jan Balej dokončil svůj nový celovečerní animovaný film

Jeden z nejlepších českých režisérů loutkového filmu Jan Balej dokončil natáčení nového celovečerního snímku. Jmenuje se Jedné noci v jednom městě. Na rozdíl od pohádky z Fimfára Moře, strýčku, proč je slané?, kterou mezinárodní porota vybrala do soutěže na Berlinale, tentokrát natočil film pro dospělé.

Víte, co se stane, když si člověk přišije cizí ucho a můžete v noci na pražském Žižkově potkat džina, který vám splní i to nejbláznivější přání? To všechno zažijete v novém filmu Jana Baleje nazvaném příznačně Jedné noci v jednom městě. Budete se bát ale i smát. Tři hororové povídky s černým humorem spojuje příběh o lidské osamělosti, o tom, kolik podivností a podivínů kolem nás je.

„Neřekl bych, že je to jen o snovejch věcech. Tam jsou skutečné příběhy, u kterých, když jsme je psali, tak jsme si mysleli, jak daleko že jsme došli. A pak zjistíte, že ta lidská realita je vlastně mnohem mnohem dál," popisuje komplika ce při tvorbě filmu Jan Balej.

Na filmu pracoval Jan Balej šest let a kromě klasických malých loutek o velikosti pětadvaceti centimetrů, které se obvykle k animaci používají, rozpohyboval i loutkové postavičky o velikosti malého dítěte: „Tyto loutky dovolí stejné pohyby jako má lidské tělo, to znamená, že všechny pohyby kopírují to, co dokáže normální člověk a pak se s ní normálně pracuje tedy tím klasickým způsobem. Není tam žádná stylizace, v podstatě s ní můžeme udělat cokoli, co potřebujeme."

Povídkový film tentokrát není určen pro ty nejmenší jako byly předchozí pohádky Fimfára. Hrdinové na plátně nejsou roztomilé postavičky a příběhy nekončí pohádkovým happy endem. Povídkový film Jedné noci v jednom městě pro dospělé publikum přichází do českých kin 25. ledna.