Koolhaasův Třeštící New York konečně vychází i česky

Praha - Třeštící New York, dlouho očekávaná kniha holandského architekta a teoretika Rema Koolhaase, vychází v těchto dnech v českém překladu. Představuje nejen architekturu americké metropole, ale i její společnost a historii.

Rem Koolhaas napsal Třeštící New York ještě jako teoretik. Když kniha poprvé vyšla koncem 70. let, málokdo se zabýval tím, že mezi architekturou a společností existuje nějaký vztah. A právě o něm Koolhaasova kniha je. Jaký je New York, jak vznikly první mrakodrapy, jak vypadá každodenní život v metropoli nebo jak místní kulturu ovlivnili umělci - to jsou některá témata, která rozebírá.

Martin Souček, ředitel nakladatelství Argot Vitae, které knihu vydalo, uvádí: „Vydání této knihy nebylo vůbec jednoduché. Jenom tři roky nám trvalo vykorespondování autorských práv. Protože pan Koolhaas si všechno schvaluje sám.“

Rem Koolhaas je autorem tzv. dekonstruktivistické architektury. Jde většinou o ocelové nebo skleněné konstrukce deformovaných tvarů. Architekt za ně získal několik významných cen.

Publicista a výtvarný teoretik Josef Vomáčka k tomu dodává: „Začal stavět budovy, které se díky originálnímu přístupu k zacílení stavby vryly do paměti znalců a obyvatel Evropy. To je třeba dostavba parlamentu v Haagu a také tamější Taneční divadlo.“

Další jeho významné stavby jsou např. Casa da Música v portugalském Portu, Campus Centre v Illinois nebo Centrální knihovna v Seattlu, budova čínské televize v Pekingu má být dokončena letos. Koolhaasův projekt Nizozemské ambasády v Berlíně se stal vítězem Ceny Miese van der Rohe za rok 2005. Podle Koolhaasova projektu má také vzniknout obchodně-zábavní komplex v Ostravě.