Drsný sympaťák slaví pětasedmdesátiny

Praha - Pokud se v Česku objevila filmová role vyžadující "drsného sympaťáka", nejeden z režisérů měl hned jasno, role jako ušitá pro Radoslava Brzobohatého. Populární herec 13. září 2007 oslaví pětasedmdesátiny.

Ostře řezané rysy ve tvářích i duších jeho „skutečných chlapů“ nechávají lhostejným jen málokoho. František z filmu Všichni dobří rodáci, F. L. Věk či Řek Zorba, jimž Brzobohatý propůjčil své nenápadně uhrančivé herectví, oslovují i úsilím nikdy se nepoddat. „Ze všech situací člověk musí najít východisko,“ souhlasí s nimi herec sám.

První velkou vlnu popularity mu přinesla role Martina Edena v televizním přepisu románu Jacka Londona, v šedesátých letech zazářil však i například v komedii Ladislava Rychmana Dáma na kolejích či válečné tragédii Martina Friče Hvězda zvaná Pelyněk.

Za své největší úspěchy pokládá trojici filmů Atentát Jiřího Sequense, Ucho Karla Kachyni a Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného. Především „trezorové“ filmy Ucho a „Rodáci“ znamenaly určitý zlom v jeho kariéře. Komunistický režim se v době normalizace postaral o to, aby o výraznější filmovou roli delší dobu nezavadil. V té době byl v angažmá v Divadle na Vinohradech kde, jak sám říká, hrál krásné role a navíc měl více času na svoji druhou vášeň – hudbu.

Po studiích na pražské DAMU nakonec zakotvil na vytoužené scéně Divadla na Vinohradech, kde zůstal přes 30 let. Z vinohradského divadla odešel až v roce 2000 po delším období, kdy nebyl obsazován do velkých rolí. S divadlem chtěl údajně skončit, jeho žena mu to však rozmluvila. Zkusil to tedy v Hudebním divadle Karlín, kde exceloval v roli Řeka Zorby. V roce 2004 pak spolu s manželkou Hanou Gregorovou založili Divadlo Radka Brzobohatého, na jehož prknech se ve hře Dva na smetišti sešel společně se synem Ondřejem.

Radoslav Brzobohatý je potřetí ženatý, pokaždé si vzal herečku. Z prvního manželství s Jaroslavou Kolářovou má dceru Radanu. Jeho druhou ženou byla Jiřina Bohdalová, svazek však brzy skončil rozvodem. Se současnou manželkou Hanou Gregorovou žije od roku 1981. Jeho žena přivedla do manželství svoji dceru Rolu, narodil se jim syn Ondřej.