Snové obrazy Alice Végrové vystavuje pražská Galerie U Anděla

Praha - Barevné, poetické i hravé obrazy malované na hedvábí jsou tvořeny originální technikou akvarelovými pigmenty, kombinací voskové batiky tzn. překrýváním hotových ploch horkým voskem. Vosk díky svému vysokému lomu světla propůjčuje barvám hloubku, svítivost a lesk označovaný jako mokrý efekt, kdy barvy působí jako nezaschlé, čerstvě nanesené.

Výtvarnice o oblíbené technice říká: „Vosk jako látka chemicky neaktivní zůstává neměnný po celá staletí, vosková ochranná vrstva nežloutne, netmavne, dokonale odolává vlhkosti. Pod voskovým krytem vynikne krásná struktura a lesk přírodního hedvábí.“

„Pracuji velmi soustředěně, neboť v každém okamžiku tvorby lze znehodnotit započatou práci, ať se jedná o první barevné tahy štětcem na navlhčeném hedvábí nebo vyžehlování vosku z hotového obrazu,“ pokračuje.

Tvorba Alice Végrové je v evropském i světovém kontextu ojedinělá. V poslední době se autorka věnuje také ilustraci poezie.

Alice Végrová absolvovala Střední odbornou školu výtvarnou v Praze a Lidovou konzervatoř, obor lidová a textilní tvorba. V letech 1985–90 spolupracovala s Psychoenergetickou laboratoří při VŠCHT v Praze. V roce 1991 spoluzakládala Mezinárodní léčitelské centrum, kde pracovala jako terapeut v oblasti rozvoje lidské psychiky a kreativity. 1. 10. 1998 jí byla udělena cena Franze Kafky za uměleckou činnost a přínos evropské kultuře.