Britští kurátoři navštívili české a moravské galerie

Praha, Brno - Česká umělecká díla v britských galeriích dlouhodobě chybí. České centrum v Londýně proto pozvalo 11 kurátorů z významných britských galerií, jako je Tate Modern nebo Hayward, aby se seznámili s pracemi českých umělců.

Kurátoři viděli práce mladých českých umělců na Prague Biennale, ve sbírce Národní galerie, Muzeu Kampa a alternativně zaměřených galeriích Futura a Tranzit. Sešli se také s ministrem kultury Václavem Jehličkou a svou návštěvu zakončili prohlídkou Moravské galerie v Brně.

„Původně jsme chtěli pozvat tak čtyři kurátory, jsme spokojeni, že se nám jich nakonec podařilo úspěšně oslovit jedenáct. Navíc se jedná o velmi reprezentativní skupinu zástupců předních britských galerií,“ vysvětluje ředitel Českých center Jaroslav Kantůrek.

„České umění se v západním světě příliš neobjevuje. Tohle je pro nás skvělá příležitost, jak se s ním seznámit a přímo komunikovat s umělci,“ pochvaluje si profesor Mike Stubbs z Nadace pro umění a kreativní technologii v Liverpoolu. Setkání proběhne také na úrovni ministrů; Václav Jehlička pozval svého rezortního kolegu Jamese Purnella.

Podle organizátorů by se v budoucnu mohla uskutečnit podobná setkání i v oblasti divadla či filmu.