JETZT/NOW/NYNÍ v Galerii Miro

Praha - Výběr uznávaných západoevropských autorů vystavuje pod názvem JETZT/NOW/NYNÍ pražská Galerie Miro. Paralelně s expozicí v Praze uspořádala galerie výstavu současných českých výtvarníků v Moskvě.

Ve výstavní síni v kostele sv. Rocha vystavuje Galerie Miro velkoformátové malby, fotografie a koláže více než dvou desítek současných západoevropských výtvarníků, kteří již mají své postavení na světové umělecké scéně. České veřejnosti se v galerijním prostoru představují poprvé.

„Na výstavě jsou zastoupena jména, která jsou pevně zakotvena ve struktuře západní Evropy i co se týče jejich prodeje na uměleckém trhu. Ceny jejich děl dosahují milionových částek v českých korunách,“ přibližuje prezentované umělce galerista Miro Smolák.

Jonase Burgerta, Gustava Kluga, Kiki Smithovou, René Wirthse a další významné autory přivezla Galerie Miro z Berlína, kde expozici uspořádal kurátor a významný obchodník s uměním Michael Haas. K jeho výběru Smolák dodává: „Dával dohromady jména podle popularity umělců, do seznamu začlenil i mladé výtvarníky, ve kterých sám vidí perspektivu.“

Zároveň s pražskou výstavou současného světového umění představuje Galerie Miro v rámci dnů Prahy v Moskvě 18 současných českých výtvarníků na výstavě s názvem Generační paralely.

Výstava JETZT/NOW/NYNÍ v kostele sv. Rocha potrvá do 30. listopadu.