Jihlavský svátek dokumentu zakončilo slavnostní udílení, nechyběla ani ČT

Jihlava - Hlavní cenu letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2007 získal v sekci Dobré dílo režisér James Hong za film 731: Dvojí výklad pekla. Nejlepším dokumentárním filmem střední a východní Evropy se stalo Družstvo režiséra Sergeje Loznicy a nejlepším českým dokumentem 2007 je podle porotců Poustevna, das ist Paradies režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Cena Respektu putuje k publicistům České televize.

Vítězný snímek 731: Dvojí výklad pekla, jenž měl v Jihlavě středoevropskou premiéru, ironicky demonstruje potenciál zneužití každého filmového obrazu. Pojednává o tajném útvaru císařské armády, jednotce 731, jehož příslušníci během druhé světové války zkoušeli na lidech biologické zbraně. Při krutých experimentech jich tisíce zemřely, přesto je tato činnost jednotky 731 řadou japonských historiků popírána. Dokument, který je reakcí na sílící historický revizionismus, se skládá ze dvou částí: v první je historie vyložena z čínského pohledu, ve druhé následuje japonská interpretace.

Ocenění si z Jihlavy odvezli také publicisté z České televize. Reportér Filip Černý obdržel Cenu Respektu za nejlepší televizní reportáž - porota ocenila přínos investigativního pohledu na předražené veřejné stavby. „Přišlo nám škoda, že část těch významných publicistických věcí padá jakoby pod stůl,“ vysvětluje vznik nové kategorie ředitel festivalu Marek Hovorka.

Cenu za celoživotní přínos světové kinematografii převzal při sobotním slavnostním ceremoniálu moravský rodák a jeden ze zakladatelů elektronického audiovizuálního umění a videoartu Woody Vasulka (USA).

Soutěž v sekci Mezi moři se letos rozšířila z regionu střední Evropy i na země Evropy východní. Cenu mezinárodní porota udělila Sergeji Loznicovi za snímek Artel - Družstvo. Radikálně v něm posunul tradici spirituálního filmu. Zvláštní uznání v této sekci pak porota přidělila režisérce Anje Salomonowitzové za snímek Stalo se to krátce předtím. Protagonisté v něm vyprávějí o moderním otroctví, o vykořisťování a únosech.

Dokument Poustevna, das ist Paradies oceněný v sekci České radosti postihuje situaci českého pohraničí v příbězích lidí uzavřených do privátní sféry a často lhostejných vůči všemu, co ji přesahuje.

Ve třech soutěžních sekcích festival divákům od 23. do 28. října nabídl více než 170 snímků. Organizátoři je vybírali z 1500 přihlášených, řekl ČTK prezident festivalu Marek Hovorka.