Chcípáci - nový loutkový film souboru Buchty a loutky

Praha - Nezávislý alternativní loutkový soubor Buchty a loutky představí v pražském kině Světozor svůj první loutkový film. Černá komedie pro dospělé Chcípáci se bude promítat v týdnu od 23. září.

Příběh lékaře a jeho bratra, jejich zásadní životní problémy a pokleslý humor - vše je inspirované skutečnými historkami divadelníků. Film vznikl jako dlouhodobý projekt členů souboru. „Technologie se tak zjednodušily, že se film dá udělat ´na koleně´; loutky jsou tak malé, že jsme film mohli natočit v jedné místnosti,“ říká režisér filmu Radek Beran. „Všichni koketujeme s filmem, hudbou a zvukem,“ dodává loutkoherec a autor hudby Tomáš Procházka.

Film nadabovali přední čeští herci Jiří Ornest, Aňa Geislerová, Matěj Kopecký, Pavel Liška a další. Promítání filmu je zároveň první akcí souboru v nové sezóně. Připravuje už další premiéru, Kabaret KAKA; ve Švandově divadle, kde má soubor domovskou scénu, ho Buchty a loutky budou uvádět od poloviny října.

Divadlo Buchty a loutky založili v roce 1991 absolventi loutkářské katedry pražské DAMU, stálé jádro tvoří 6 členů. Soubor má za sebou téměř 40 inscenací pro děti i dospělé a mnoho jednorázových projektů v oblasti netradičního divadla, výtvarných akcí i ve filmu.