Chanticleer: Duše má zpívala celý den

Praha - Americký mužský pěvecký sbor Chanticleer vystoupí 7. února ve Státní opeře Praha. Českému publiku se poprvé představí na koncertu s názvem Duše má zpívala celý den, který je součástí turné po 22 státech USA a osmi evropských městech.

Chanticleer se věnuje interpretaci hudby starých mistrů, soudobé klasice, chrámovým skladbám, spirituálům, gospelu i jazzu. V Evropě navštíví i Paříž, Lucemburk, Vídeň, Budapešť a Vilnius. Třináctičlenný mužský sbor získal podle mluvčí Státní opery Praha Miroslavy Kaňkové loni v prosinci cenu Soubor roku od hudebního časopisu Musical America International Directory od the Performing Arts, který poprvé v historii udělil cenu vokálnímu souboru.

Časopis New Yorker označil ansámbl podle informací Kaňkové za „v současnosti nejlepší mužský sbor na světě“. Je také držitelem několika cen Grammy - především za nahrávku Lamentations and Praises od britského skladatele Johna Tavenera, kterou vydal ve světové premiéře v roce 2002. Ocenění získal za nejlepší výkon v kategorii malých klasických sborů.

Sbor pochází ze San Francisca, kde loni v září zahájil svou 31. Sezonu, byl prý pojmenován po „kohoutkovi znělého hlasu“ z Povídek Canterburských od Geoffreye Chaucera. Založil jej v roce 1978 tenorista Louis Botto, který se souborem zpíval do počátku 90. let.

Letos v březnu bude těleso spolupracovat s obnoveným smyčcovým kvartetem Shanghai. V květnu plánuje koncertní turné po Kalifornii, na němž bude zpívat duchovní hudbu.